Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265."— Transkript prezentace:

1 „Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265 798 46 – Brodek u Konice Kontakt do školy: brodek@volny.cz Telefon do školy: 582 391 193(4) Kontaktní osoba: Mgr. Renata Fialová, učitelka ČJ E-mail: RenataFialova@email.cz

2 Název práce Prostředky pro hasební zásah

3 Trochu historie Za první Československé republiky existovaly veřejné požární jednotky z povolání jen v některých větších městech. V ostatních městech a obcích využívali starostové předpisy prakticky převzaté z Rakouska- Uherska. Ty umožňovaly přenášet zodpovědnost starostů za hašení požárů na dobrovolné hasičské sbory. Jejich materiální potřeby však kryly jen částečně. Někde byly dobrovolné hasičské sbory posíleny městským zaměstnancem zastávajícím funkci strojníka, popřípadě velitele.

4 Doba protektorátu Rychlá změna nenastala ani v protektorátu, kde byl vydán překlad německého zákona jako vládní nařízení o hasičstvu. Asi v roce 1942 byl i v protektorátu ustaven pluk požární policie Čechy - Morava. Mužstvo pluku tvořili čeští četníci a příslušníci finanční stráže, kteří byli k pluku přeloženi a důstojníci. To byli němečtí inženýři, kteří po vystudování ještě absolvovali dvouleté učiliště požární policie v Berlíně Eberswalde.

5 Technika Požární vlaky: Na železnici v Československu se datuje vznik drážních hasičů na počátek padesátých let minulého století, ve stejné době vzniklo i několik požárních vlaků.

6 Popis požárního vlaku Jedná se o vlakovou soupravu, kterou tvořila zpočátku většinou čtveřice vagónů, a to cisterna s vodou, krytý nákladní vůz, obytný vůz a jeden plošinový V případě potřeby bylo možné zapřáhnout další cisternu s vodou Vybavení: cisterna s vodou o obsahu minimálně 200 hl. motorová stříkačka s čerpadlem kategorie 12, nebo 8, případně jiná náhrada splňující požadavky pro dané kategorie min. 6 m sací hadice 5×20 m požární hadice B 4×20 m požární hadice C dvě rozprašovací, nebo kombinované proudnice C jeden rozdělovač jeden sací koš

7 Hasičská auta Opel Blitz Pod označením Opel Blitz vyráběla německá automobilka Opel od 30. do 70. let 20. století řadu středních a lehkých nákladních a užitkových automobilů. Firma Opel byla před druhou světovou válkou největším německým producentem nákladních automobilů. Zde se vyrábělo několik druhů automobilů, které se zapsaly do dějin zejména jako vozidla, která sloužila potřebám německé armády za druhé světové války. Nejednalo se však o vozidla čistě vojenská, používala se i v civilní sféře.

8 Moderní hasiči Jednotkou požární ochrany se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami,požární technikou a věcnými prostředky požární ochrany. Základním posláním jednotek PO je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech, které ohrožují život a zdraví obyvatel, majetek nebo životní prostředí, a které vyžadují provedení záchranných, resp. likvidačních prací.

9 Hasičské jednotky HZS – seskupení rozpočtových organizací s názvem Hasičský záchranný sbor České republiky, kde vykonávají práci hasiče jako své hlavní povolání HZSp - je jednotka hasičů, kterou zřizuje právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba, kde hasiči vykonávají práci jako své hlavní povolání. (SŽDC, SETUZA, ŠKODA MB) JSDHo – v jednotkách sborů dobrovolných hasičů, kde vykonávají práci hasiče dobrovolně ve svém pracovním volnu, mohou také dostávat finanční odměnu, nejčastěji od zřizovatele nebo sponzora dané hasičské jednotky. Zřizovatelem je obec. Člen jednotky nemusí být členem SDH. Členství je v JSDHo řešeno smluvně s obcí. JSDHp - je jednotka hasičů, kterou zřizuje právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba. Do jednotky jsou zařazeni zaměstnanci podniků a službu vykonávají dobrovolně. SDH – je organizační složkou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Podílejí se převážně na výchově mládeže, prevenci, organizaci závodů, plesů a jiných sportovních a kulturních aktivit v obci/městě. Člen nemusí být zařazen v JSDH. SDH nemá žádnou váhu ani podíl ve výjezdové činnosti.

10 Vybavení Hasičská auta: Druhy- hasicí a záchranné vozy: Automobilové stříkačky Dopravní automobil Automobilová stříkačka Cisternová automobilová stříkačka Automobil na hašení specifických požárů : Pěnový hasicí automobil Plynový hasicí automobil Práškový hasicí automobil Kombinovaný hasicí automobil

11 Záchranná automobilová technika: Otočný automobilový žebřík Výšková automobilová plošina Záchranný automobil Sanitní automobil Technický automobil Velitelský a štábní automobil Automobil na přepravu osob Pomocný automobil Ostatní speciální automobily

12 Rychlý zásahový automobil Záchranný automobil

13 KONEC


Stáhnout ppt "„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265."

Podobné prezentace


Reklamy Google