Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník."— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník nástavbového studia podnikání Tematická oblast a předmět Podstata fungování tržní ekonomiky Ekonomika Název učebního materiáluHospodářský proces, reprodukce AutorMgr. Lenka Horňáčková Datum vytvoření10. 7. 2013 Anotace Učební materiál je určen pro žáky nástavbového studia podnikání. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o hospodářském procesu a reprodukci. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace zahrnuje 13 snímků, při jejichž zhotovení byly použity animace.

2 HOSPODÁŘSKÝ PROCES, REPRODUKCE OBSAH 1.Hospodářský proces 2.Reprodukce 3.Řešené úlohy 4.Zdroje

3 1. HOSPODÁŘSKÝ PROCES Co je to hospodářský proces? Proces získání a spotřeby statků a služeb. Spotřeba Výroba Schéma hospodářského procesu Rozdělování Směna

4 A)Výroba Je první fází hospodářského procesu. V této fázi vznikají statky a služby. Vyrábět může: Jednotlivec (živnostník)Firma (právnická osoba)

5 B)Rozdělování Je druhou fází hospodářského procesu. V této fázi je výsledek výroby rozdělován mezi účastníky výrobního procesu. Zaměstnanci mají nárok na mzdu.Vlastníci přírodních zdrojů mají nárok na rentu.Investoři, kteří poskytli kapitál, mají nárok na zisk či úrok.

6 Každý, kdo v procesu rozdělování získal peníze, musí část těchto peněz odvést do státní pokladny. B) Přerozdělování Tyto peníze stát převádí tam, kde jsou potřeba. Podpory v nezaměstnanostiDůchodySociální dávkyDaněZdravotní pojištěníSociální pojištění

7 C)Směna Je třetí a nejvýznamnější fází hospodářského procesu. V této fázi výrobci hledají kupce na vyrobené statky a služby. Teprve směna ukáže, zda výrobci realizují svůj zisk. Směna probíhá na trhu a uskutečňuje se pomocí peněz, kterými je vyjádřena cena statků a služeb.

8 D)Spotřeba Je finální fází hospodářského procesu. V této fázi se statky a služby spotřebovávají a tím dochází k uspokojení potřeb jednotlivců i firem. Spotřebou hospodářský proces nekončí – lidské potřeby jsou neomezené – a proto celý proces začíná od začátku.

9 2. REPRODUKCE Co si představíme pod pojmem reprodukce? Stálé obnovování, opakování hospodářského procesu. Členění reprodukce ProstáRozšířenáZúžená

10 Prostá reprodukce = hospodářská stagnace Výroba se opakuje v dosavadním objemu. Rozšířená reprodukce = hospodářský růst Výroba se opakuje ve zvětšeném objemu. Zúžená reprodukce = hospodářský pokles Výroba se opakuje ve zmenšeném objemu.

11 3. ŘEŠENÉ ÚLOHY 1. Zodpovězte následující otázky. Co rozumíme hospodářským procesem? Hospodářský proces je proces získání a spotřeby statků a služeb. Co je to reprodukce? Reprodukce je stálé opakování hospodářského procesu.

12 2. Zařaďte následující pojmy do správné fáze hospodářského procesu. VýrobaRozdělováníSměnaSpotřeba Prodej oděvuUšití oděvuNošení oděvuMzda švadleny

13 4. ZDROJE Použitý text i obrázek jsou tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google