Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EKO-03 Tematický celek (sada): EKONOMIE Téma (název) materiálu: HOSPODÁŘSKÝ PROCES Předmět: EKONOMIE Ročník / Obor studia: 1. – 4. / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Bc. Jitka Maršálková / 19.9.2013 Anotace: Žáci pochopí základní principy výroby Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu.

2 HOSPODÁŘSKÝ PROCES

3 Hospodářský proces Evidence Skladování Expedice Doprava

4 Jeho hlavním úkolem je přenést výrobek ze sféry výroby do sféry spotřeby. Výroba – činnost při které člověk pomocí své pracovní síly přetvoří předměty přírody v užitečné věci (výsledkem statek, služba) Rozdělování – každý z účastníků výroby má nárok na: mzdu (dělník), plat, úrok, zisk a rentu Účetní Manažer Ředitel Plat Pronajal budovu Pozemek Renta Ten, kdo poskytl kapitál Úrok Ten, kdo výrobky prodal Zisk

5 Přerozdělováníí každý kdo ve fázi rozdělování získá peníze musí jich část v této fázi odevzdat do státní pokladny v podobě daní, sociálního a zdravotního pojištění. Směna (oběh) velkoobchodní sklady, maloobchodní prodejny. Spotřeba už si někdo výrobek koupil.

6 OTÁZKY K čemu slouží hospodářský proces ? Vysvětlete fáze hospodářského procesu. Popište přerozdělování hospodářského procesu. Charakterizujte výrobu.

7 ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1)Jeho hlavním úkolem je přenést výrobek ze sféry výroby do sféry spotřeby. 2)Výroba, rozdělování, přerozdělování, směna, spotřeba. 3)Každý kdo ve fázi rozdělování získá peníze musí jich část v této fázi odevzdat do státní pokladny v podobě daní, sociálního a zdravotního pojištění. 4)Výroba – činnost při které člověk pomocí své pracovní síly přetvoří předměty přírody v užitečné věci (výsledkem statek, služba)

8 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. POUŽITÉ ZDROJE ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie Stručný přehled teorie praxe aktuálně a v souvislostech. Zlín: CEED, 2007, ISBN 80-903433-4-1.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google