Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník."— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Název učebního materiálu Podnik veřejného stravování Prezentace AutorIng. Hana Chládková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního obru Kuchař- číšník. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o podniku veřejného stravování, jeho činnostech a organizačním uspořádání. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace obsahuje 14 snímků.

2 Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Systémové pojetí podniku 2.Pojem a znaky veřejného stravování 3.Funkce podniku veřejného stravování 4.Procesy podniku veřejného stravování 5.Činnosti podniku veřejného stravování 6.Organizační struktura podniku 7.Řešené úlohy 8.Zdroje Podnik veřejného stravování

3 1. Systémové pojetí podniku MZPLAT VSTUPY VÝSTUPY Zaměstnanci podniku (práce) Zaměstnanci podniku (práce) Majetek podniku (kapitál, přírodní zdroje) Majetek podniku (kapitál, přírodní zdroje) Vědomosti a zkušenosti (know-how) Vědomosti a zkušenosti (know-how) Výrobky Služby hmotné Služby nehmotné

4 2. Pojem a znaky veřejného stravování Velký sortiment jídel a nápojů Sezónnost a kolísavost poptávky Nemožnost vyrábět na sklad Krátkodobost výrobního cyklu Přetržitost výroby Návyky spotřebitelů Preference spotřebitelů Hustota a rozmístění podniků společného stravování VNITŘNÍ VNĚJŠÍ Hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro širokou skupinu spotřebitelů.

5 3. Funkce podniku veřejného stravování Stravovací Společenskozábavná Ubytovací Poskytování širokého sortimentu jídel a nápojů pro velký okruh spotřebitelů. Poskytování tisku, hudby, společenských her, taneční zábavy. Poskytování ubytování za účelem odpočinku, rekreace nebo léčby.

6 4. Procesy podniku veřejného stravování Výkonné procesy Správní procesy Řídící procesy výroba doprava obchod úklid údržba opravy plánování a organizování vedení kontrola

7 Hodnocení a odměňování pracovníků 5. Činnosti podniku veřejného stravování řídící, organizátorská a kontrolní činnost zásobovací a skladovací činnost příprava jídel a nápojů prodej jídel a nápojů ubytovací a společenskozábavná činnost

8 6. Organizační struktura podniku Členění a seskupování prvků podniku PODNIK závody provozovny dílny pracoviště členění seskupování

9 charakteristické znaky společného stravování funkce společného stravování množství a rozsah poskytovaných služeb právní forma podniku Organizační struktura podniku veřejného stravování

10 Dvoustupňová organizační struktura Ředitel hotelu Ekonom a účtárna Kuchyně Provozní Sekretariát a právník Ubytovací středisko Odbytová střediska Sklad a technické zabezpečení

11 Třístupňová organizační struktura Ředitel podniku Obchodně provozní oddělení Ekonomické oddělení Právní oddělení Personální oddělení Oddělení marketingu Vedoucí restaurace provozovna 2 Vedoucí restaurace provozovna 2 Vedoucí kavárny provozovna 3 Vedoucí kavárny provozovna 3 Vedoucí hotelu provozovna 1 Vedoucí hotelu provozovna 1 Ekonomický úsek Provozní úsek Technický úsek Odbytové středisko Středisko tech. zabezpečení Výrobní středisko Skladovací středisko

12 Hodnocení a odměňování pracovníků 1.Vstupy podniku veřejného stravování? 2.Výstupy podniku veřejného stravování? 3.Znaky podniku veřejného stravování? 4.Procesy podniku veřejného stravování? 7. Řešené úlohy zaměstnanci, majetek podniku, vědomosti výrobky, hmotné služby, nehmotné služby Vnitřní a vnější Výkonné, správní a řídící

13 5.Funkce podniku veřejného stravování? 6.Pojem veřejného stravování? 7.Organizační struktura podniku? 8.Druhy organizačních struktur podniku veř. stravování? Stravovací, společenskozábavná, ubytovací Hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro širokou skupinu spotřebitelů. Členění a seskupování prvků podniku Dvoustupňová, třístupňová

14 Hodnocení a odměňování pracovníků 8. Zdroje MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. Díl, 1. vydání Praha: Fortuna 2000, ISBN , s Prezentace neobsahuje obrázky.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google