Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný."— Transkript prezentace:

1 Podnik 6.hodina

2 Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný podnikatelem za účelem zisku a skládá se ze 3 složek: –osobní zaměstnavatel,zaměstnanci,dělníci,řidiči,úředníci –hmotné hmotný majetek podniku, stroje, nářadí, haly, materiál –nehmotné nehmotný majetek podniku, software, licence, patenty

3 Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik uspokojuje cizí potřeby a podnikateli poskytuje důchod. Základní znaky podniku, kterými se podnik odlišuje od ostatních organizací: –právní subjektivita: možnost vstupovat do právních vztahů (vzniká zápisem do OR) –ekonomická samostatnost: kryje si náklady svými výnosy a snaží se dosáhnout co největšího zisku

4 Podnik Typy podniků členíme podle odvětví,která se od sebe odlišují strukturou majetku,organizací práce,charakterem výroby nebo poskytovaných služeb (podniky výrobní, dopravní spoje, obchodní, služby, peněžní). Podniky můžeme členit z různých hledisek – jednou z možností je členění podniků podle vlastnické formy a právní úpravy (státní podniky, obchodní společnosti, družstva). Organizační struktura je vnitřní uspořádání zcela v kompetenci podniků samotných. K tomuto účelu je v podnicích vydáván organizační řád, který se stává závaznou interní organizační normou.


Stáhnout ppt "Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný."

Podobné prezentace


Reklamy Google