Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,"— Transkript prezentace:

1 VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Jiráskova 888

2 Papír je tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna
Papír je tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna. Použitá vlákna jsou obvykle přírodní a založená na celulóze. Celulóza je polysacharid, základ buněčných stěn rostlinných tkání. Papír byl vynalezen někdy ve 3. tisíciletí př. n. l. v Číně, kdy byl vyráběn z konopí a až v 1. století př. n. l. se začal papír vyrábět z hedvábných a lněných hadrů. Papír tak, jak ho známe dnes, byl vynalezen v Číně asi roku 105 n. l. Do Evropy se dostal prostřednictvím Arabů. První papírny proto vznikaly ve Španělsku, odkud se pak šířily do Itálie a Francie ( století). Od 16. století se pak začaly objevovat papírny i v českých zemích (Zbraslav, Turnov, Frýdlant, Staré Město pražské).

3 Výroba vláknoviny - buničiny
Ze vstupního materiálu (dřevěné štěpky) je nejprve vyrobena buničina případně dřevovina. Mechanická vlákna jsou získávána mechanickou cestou (kmeny jsou tlačeny na rotující brusný kámen) Chemická vlákna jsou získávána chemickou cestou (štěpky jsou vařené s příslušnými chemikáliemi) nejčastějším způsobem výroby chemické celulózy je sulfátový proces výroby (zásadité prostředí), někde je však stále používán sulfitový proces výroby (kyselé prostředí). Recyklovaná vlákna jsou získávána ze sběrového papíru (rozvláknění a zbavení nečistot - tisk. barvy…)

4 Úprava buničiny Buničina se pak upravuje podle typu vyráběného papíru a to mechanicky a chemicky. Mechanické úpravy - mletí. Vláknina se ve vodní suspenzi mele kontinuálně v diskových mlýnech. Pro měkké savé papíry se vláknina mele velmi málo, avšak pro tukotěsné papíry (pergamenová náhrada) je stupeň mletí velmi vysoký. Chemické úpravy do vlákniny se přidává kationický škrob (zvýšení pevností papíru), barvy, klížidlo (proti rozpíjení tiskových barev nebo inkoustu), plniva jako kaolin nebo CaCO3 (aby nebyl papír průsvitný) a další chemické prostředky.

5 Papírenský stroj Mokrá část. Lisová část Sušící část Konečná úprava
Vláknitá suspenze natéká na podélné nekonečné síto kde dochází k odvodnění vlákniny tak, že vlákna se usazují na povrchu síta a voda protéká do sběrné vany. Lisová část Je to několik válcových lisů za sebou, kde se lisováním odstraní další množství vody z papírového listu. Sušící část Protože již není možné mechanicky odstranit zbylou vodu v papírovém listu, musí se papírový list sušit na válcích, které jsou vytápěny párou. Konečná úprava Na konci papírenského stroje může být kalandr. Jedná se o zvláštní lis, kde se papír povrchově uhlazuje, pak následuje navíječ kde se papírový list navíjí do rolí nebo řeže na formáty.

6 Papírenský stroj

7 Recyklace papíru Papír patří mezi recyklovatelné materiály.
V Česku se na jeho třídění používá modrý kontejner.

8 Literatura, zdroje informací
Vše dostupné online html _Tissue_Yankee_Paper_Machine.jpg


Stáhnout ppt "VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,"

Podobné prezentace


Reklamy Google