Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stručná historie počítačů © Mgr. Petr Loskot 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stručná historie počítačů © Mgr. Petr Loskot 2008."— Transkript prezentace:

1 Stručná historie počítačů © Mgr. Petr Loskot 2008

2 Předchůdci počítačů Snaha ulehčit si počítání vznik jednoduchých pomůcek, mechanických počítacích strojů a nakonec počítačů.

3 Předchůdci elektrických počítačů Předchůdci dnešních počítačů byla různá kuličková počítadla a mechanické a počítací stroje používané již ve starověkém Egyptě. Dokonalejší automatický stroj, plný ozubených koleček a převodů byl sestrojen v roce 1832 ve Skotsku. Příkladem může být u nás ještě nedávno používaná pokladna v obchodech.

4 Předchůdci elektrických počítačů Všechny tyto stroje pracovaly na mechanickém principu. Možnosti mechanických převodů byly ovšem velmi omezené. Bylo tedy třeba najít jiný systém. Elektrický.

5 Elektromechanické počítače V roce 1924 vznikla v USA společnost na výrobu výpočetní techniky, jmenovala se IBM. Základním stavebním prvkem těchto počítačů byly elektromagnetické přepínače, tzv. relé. První použitelné počítače vznikly ve firmě IBM v letech 1938 – 1941.

6 Elektromechanické počítače Takovýto počítač obsahoval kolem 3000 releových přepínačů, byl 15 m dlouhý, 2,5 m vysoký a vážil 5 tun. Releové přepínače měly mnoho nedostatků, např.: velké rozměry, pomalé a hlučné, poruchové a nespolehlivé.

7 Elektronkové počítače Vývojem v oblasti elektrotechniky vznikly elektronky. Elektronky nahradily pomalé a nespolehlivé elektromagnetické přepínače. Elektronky byly mnohem rychlejší než elektromagnetické přepínače, ale i tak měly oproti dnešním součástkám jisté nevýhody, zejména: velké rozměry, velká spotřeba elektrické energie, velký výdej tepla.

8 Elektronkové počítače První samočinný elektronkový počítač byl uveden do provozu v USA v roce 1945. Jmenoval se ENIAC, byl 30m dlouhý, 3 m vysoký a vážil 30 tun. Obsahoval 17500 elektronek. Ty spotřebovaly mnoho elektřiny a vydávaly tolik tepla, že ENIAC musel být chlazen dvěma leteckými motory. Byl využíván především americkou armádou. Jeho hlavním úkolem byl výpočet balistických drah vojenských raket.

9 ENIAC Byl uveden do provozu v roce 1945 na elektrotechnické fakultě Pennsylvánské univerzity v USA. ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) – první (elektronkový) univerzálně programovatelný stroj na zpracování informací (neboli samočinný počítač).

10 ENIAC

11

12

13 Elektronkové počítače Musíme však podoktnout, že ENIAC byl první elektronkový počítač, který byl představen veřejnosti. Několik let před ním vznikl v Německu počítač Z3, který byl rovněž velmi unikátní a taktéž splňoval definici počítače. Z3 byl zničen během bombardování Berlína v roce 1944.

14 Elektronkové počítače Do roku 1956 vyrobila firma IBM asi 300 velkých tzv. sálových počítačů. Měly již i pevné disky o průměru 0,5 m a kapacitě 4MB. Neměly žádné klávesnice ani monitory. Data do nich vkládali technici pomocí děrných štítků, později děných pásek.

15 Elektronkové počítače

16 V této době ještě stále nelze hovořit o osobních počítačích. Obrovské rozměry a složitost ovládání předurčovala počítače k používání ve výzkumných ústavech, armádě a na vysokých školách.

17 Tranzistorové počítače Vývoj v oblasti elektrotechniky šel mílovými kroky vpřed. Velké elektronky byly postupně nahrazovány tranzistory s menšími rozměry a hlavně menší spotřebou. První tranzistor byl zkonstruován v roce 1947.

18 Tranzistorové počítače Další miniaturizací byly tranzistory slučovány, tzv. integrovány do speciálních součástek. Tyto součástky se nazývaly integrované obvody, obsahovaly až milióny tranzistorů i dalších součástek. První integrované obvody byly vyrobeny v USA v r. 1958 a 1959. Prvek, na němž byly integrovány milióny tranzistorů i dalších součástek dostal později název CHIP (čip).

19 Počátky osobních počítačů Kolem roku 1970 se díky rozvoji polovodičů (tranzistorů a zejména integrovaných obvodů) podařilo zmenšovat velké sálové počítače. V roce 1969 se ve firmě Intel podařilo vtěsnat do jednoho obvodu – čipu celý procesor počítače. Tento integrovaný obvod začal být nazýván mikroprocesor.

20 Počátky osobních počítačů Firma Intel stála u zrodu obrovské miniaturizace polovodičů. Integrovaný obvod začal být nazýván mikroprocesor.

21 Počátky osobních počítačů Hlavní krok rozvoje počítačů mezi běžné uživatele. Zmenšování počítačových součástek.

22 Počátky osobních počítačů V této době se již nemluví o sálových počítačích. Nebyly to ovšem dnešní písíčka. Pracovaly v klimatizovaných místnostech ve výpočetních střediscích velkých podniků a vysokých škol. Obsluhovali je týmy techniků a rovněž jejich cena byla velmi vysoká.

23 Éra elektrických počítačů R eleové E lektronkové P olovodičové T ranzistory I ntegrované obvody P rocesory (integrované obvody s velkou hustotou součástek na jediném čipu)

24 Intel a vývoj mikroprocesorů První osmibitový procesor byl vyroben firmou Intel v roce 1974 pod označením 8080. Od té doby šel vývoj stále rychleji. Rok 1978 ► 16ti-bitový procesor, 80286. Počítače s tímto procesorem se označovaly jako dvaosmšestky. Rok 1985 ► 32-bitový procesor, 80386 - třiosmšestka.

25 Intel a vývoj mikroprocesorů Následovaly 80486 – čtyřiosmšestky V roce 1993 přichází na trh Pentium Objevují se další výrobci mikroprocesorů, uvedu např.: AMD, Cyrix a Motorola. Od této doby se značení procesorů mění a následují Pentia, PII, PIII, Celeron, Core.. V roce 1997 přichází na trh Pentium II V roce 1999 přichází na trh Pentium III

26 Mikroprocesory Intel

27 Mikroprocesory AMD

28 Mikroprocesory Cyrix

29 Intel a vývoj mikroprocesorů V roce 2000 přichází na trh Pentium IV V roce 2006 Pentium Dual-Core A my se pomalu z historie přes současnost dostáváme k budoucnosti.

30 Zdroje: Fotografie z archivu autora. http://cs.wikipedia.org/wiki/ENIAC. http://cs.wikipedia.org/wiki/ENIAC http://www.intel.com http://www.amd.com Odborné časopisy. Film: Piráti z Křemíkového údolí.

31 Intel a vývoj mikroprocesorů Konec © Mgr. Petr Loskot 24. 3. 2008


Stáhnout ppt "Stručná historie počítačů © Mgr. Petr Loskot 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google