Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Měnové kurzy Číslo materiálu:VY_62_INOVACE_1B_FG_14/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: 01. 01. 2013 Použité zdroje uvedeny v závěru.

2 Měnové kurzy Co o nich víte?

3 Anotace Závislosti a zákonitosti měnového kurzu a jejich znalost jsou základní náplní látky finanční gramotnosti na středních školách podnikatelského, ekonomického a obchodního typu.

4 Vlivy na kurzy měn Kurzy měn a jejich pohyby jsou ovlivněny obrovským množstvím faktorů, zejména pokud jde o tolik používanou měnu jako americký dolar. Některé z nich si tu uvedeme i s krátkým komentářem. Sami si pak spíš pro zábavu můžete dohledat další údaje na internetu a příslušné části analýzy prohloubit.

5 Kurzovní lístek Kurzovní lístek světových měn vydává každý den Česká národní banka (ČNB). Kurz ČNB je klíčový pro převod měn ve firmách a pro nastavení kurzů měn v komerčních bankách. Pro turisty jsou klíčové kurzy valut neboli hotových peněz.

6 Aktuální kurz eura Devizy neboli bezhotovostní zahraniční peníze jsou důležité pro firmy. ČNB nicméně vydává pouze jeden aktuální kurz dané měny, podrobnější rozlišení nabízejí až komerční banky. Pro české turisty a většinu firem je důležitý především aktuální kurz eura, kterým se platí v hlavních, nejen evropských, turistických destinacích a na trzích, kam směřuje většina českého vývozu.aktuální kurz eura

7 Síla ekonomiky a její vliv na inflaci Vycházíme z toho, že americká ekonomika je sice mnohem silnější než česká (tedy její vliv na kurz obou měn by měl hrát prim), zároveň je však česká ekonomika velmi pevně svázána s jinou významnou ekonomikou, s ekonomikou Evropské unie.

8 Vliv ekonomiky USA Americká ekonomika byla první, kde se projevila ekonomická krize. V Evropě měl nástup krize proti USA určité „zpoždění“ a podobně opožděné jsou i další fáze krize. Podle aktuální předpovědi Eurostatu na roky 2012 a 2013 si USA povedou o něco lépe než Evropa a v jejím rámci i Česko. Důvod můžeme hledat zejména v neutěšeném zadlužení téměř všech evropských států.

9 Měnové kurzy Kromě HDP existuje pro posuzování stavu ekonomiky mnoho dalších indikátorů. Indikátory, které vypovídají o české ekonomice, pravidelně publikuje například Český statistický úřad. Základní ukazatele české ekonomiky najdete na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.Makroekonomika

10 Zdroje: http://www.penize.cz/kurzy-men/232759- male-penize-z-dovolene-mi-zbylo-tisic-dolaru- co-s-nimi


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google