Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:"— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 2

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-16-11_Sporeni-2_Terminovane-vklady Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: 01.06.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Spoření 2 1.Spořicí účty 2.Termínované vklady 3.Vkladní knížky 4.Stavební spoření 5.Penzijní připojištění Klíčová slova Termínované vklady, doba vázání, vypovězení vkladu

4 Základní pojmy Spoření - Účelem spoření je zhodnotit peníze, které nepotřebujeme. Termínované vklady - bankovní vklady sjednané na dobu určitou s předem stanovenou úrokovou sazbou, nabízejí vyšší úročení výměnou za delší dobu vázanosti finančních prostředků. Při předčasném vyzvednutí úspor platí klient sankční poplatky.

5 Charakteristika spořicích účtů termínované vklady nejsou určeny pro běžný platební styk, nelze na ně posílat peníze, ani z nich platit jsou vhodné pro ty, kteří chtějí mít vyšší úrokovou sazbu než na spořicím účtu a současně své peníze nebudou po určitou dobu potřebovat termínovaný vklad si může zřídit jak fyzická, tak právnická osoba, pak se liší podmínky vkladu, úrokových sazeb, závisí na délce trvání vkladu a jeho výši a na měně

6 Termínované vklady Minimální a maximální úložná částka Nejčastěji se nejnižší možná částka pohybuje kolem 5 000 korun. Horní hranice není omezena. Doba vázání (úložná doba) krátkodobý vklad - od 7 dní do 12 měsíců střednědobý vklad - 2, 3 a 4 roky dlouhodobý vklad - splatný nejdříve po 5 letech

7 Termínované vklady Úroková sazba pevná (fixní) - stejná po celou dobu trvání vkladu pohyblivá (variabilní) - mění se v závislosti na vývoji úrokových sazeb na mezibankovním trhu Pojištění termínovaných vkladů Termínovaný vklad je ze zákona pojištěn na 100 % vkladu až do částky 100 000 Euro. Pro české potřeby se tato částka přepočítává podle aktuálního směnečného kurzu.

8 Termínované vklady Založení termínovaného vkladu Výběr banky nebo družstevní zálohy dle výše úroku, srovnání termínovaných vkladů najdeme na http://www.penize.cz/srovnani/terminovane-vklady Vklad zakládá osoba starší 18 let (občan, fyzická, právnická osoba). Předkládané doklady a konkrétní podmínky jsou dány bankou, podmínkou může a nemusí být vedení účtu u dané banky.

9 Termínované vklady Způsoby uzavření smlouvy on-line podáním žádosti telefonicky osobně u finančního poradce prostřednictvím internetu nebo homebankingu Před uzavřením smlouvy je třeba seznámit se důkladně s podmínkami smlouvy, zejména v oblasti předčasného výběru a možnosti pravidelně na účet spořit!

10 Termínované vklady Vypovězení vkladu je možné předčasně vypovědět, musíte však bance uhradit sankční poplatek, určen procentem z vypovězené částky Kdy se vyplatí termínovaný vklad Pokud chcete mít jistotu návratnosti ( vklady jsou pojištěny) Pokud je vklad úročen přiměřeně vysokou fixní úrokovou sazbou Pokud nechcete na peníze sahat (psychologický aspekt) Nevýhody Sankce za předčasný výběr Srážka daně z úroku ve výši 15 %

11 Anotace: Prezentace obsahuje výklad problematiky spoření, termínovaných vkladů a možností založení termínovaného účtu. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-107-7. ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-106-0. OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/02.0139. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google