Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I."— Transkript prezentace:

1 Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-18-01_Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: III. Datum tvorby: 01.09.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Základy daňové evidence ? Klíčová slova Podstata a funkce účetnictví, zákon o účetnictví

4 Podstata a funkce účetnictví Řízení ekonomické činnosti podniku vyžaduje soustavnou znalost: Stavu majetku Závazků Pohledávek Výsledků hospodaření podniku. Pro tento účel se využívá účetnictví.

5 Účetnictví je uzavřená, vnitřně uspořádaná soustava informací, jejichž pomocí se zjišťuje, měří a hodnotí hospodářská činnost příslušného podnikatele nebo podniku.

6 Z hlediska činnosti účetnictví zahrnuje: sběr, záznam, kalkulace, hodnocení a sdělování ekonomických informací. Není to tedy jen vedení evidence.

7 Dokumentační – účetnictví zaznamenává hospodářské jevy, které nastaly (průkazní prostředek při vedení sporů) Informační – umožňuje získat ze záznamů pro osoby a instituce potřebné údaje o dění v podniku Dispoziční – poskytuje podklady pro řízení a rozhodování při podnikatelské činnosti Kontrolní – záznamy umožňují kontrolu stavu majetku a hospodaření

8 Zákon o účetnictví Zákon formuluje: obecná pravidla účetnictví, vymezuje účetní soustavy, používané účetní doklady a knihy, účetní zápisy, způsob zpracování účetní závěrky.

9 Zákon o účetnictví Zákon popisuje: způsoby oceňování majetku a jejich inventarizaci, pojednává o úschově účetních písemností apod. Povinnost vést účetnictví ukládá obchodní zákoník.

10 Samostatná práce 1.Definujte účetnictví 2.Jaké obecné činnosti zahrnuje účetnictví 3.Uveďte a charakterizujte funkce účetnictví

11 Anotace: Prezentace obsahuje výklad o základech účetní evidence, co obsahuje Zákon o účetnictví, funkce účetnictví, doplněný o samostatnou práci z oblasti účetnictví. Použité zdroje: ŠTOHL, Ing. Pavel. Učebnice účetnictví 2013 - 1. díl. 14. vyd. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, 2013. ISBN 978-8087237-58-8. ŠTOHL, Ing. Pavel a Ing. Vladislav KLIČKA. Maturitní okruhy z účetnictví 2011. 4. upravené vydání. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, 2011. ISBN 978-80- 87237-32-8. www.office.microsoft.com Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I."

Podobné prezentace


Reklamy Google