Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)"— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění) Obor:Elektrikář Ročník:1. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík

2 Jištění „ Proč jistit “ Při provozu elektrických zařízeních vznikají z různých příčin nadproudy, které narušují a ohrožují spolehlivý chod elektrického zařízení. Nadproudy mohou být způsobeny mechanickým přetížením elektrických motorů, zapnutím větší spotřeby, přepětím v síti zkratem apod. Tyto nadproudy mají za následek zahřívání vodičů, porušení jejich izolace a ohrožení bezpečnosti okolí, např. požár, úraz, výbuch a další nebezpečí. Velké zkratové proudy mohou kromě toho ještě mechanicky poškodit nebo zničit elektrické vedení a zařízení. Aby bylo proudové zatížení elektrického zařízení udrženo v přípustných mezích, je nutno zařízení chránit. To znamená, že musí být provedena taková technická opatření, která v případě ohrožení chodu zařízení odpojí vadné části nebo signalizuje poruchový stav.

3 Pojistky Úkolem pojistek je jistit především vedení proti většímu přetížení a zkratu. Teprve ve druhé řadě mohou pojistky jistit stroje, přístroje a spotřebiče připojené na toto vedení. Pojistky vypínají malé nadproudy způsobené zkraty v poměrně dlouhém čase. Velké nadproudy způsobené zkraty vypínají pojistky ve velmi krátkém čase, takže mohou jejich velikost omezit. Pojistková vložka se přetaví dříve nežli zkratový proud dosáhne své nejvyšší hodnoty.

4 Základní rozdělení pojistek ● NožovéZávitové Přístrojové

5 Barevné značení pojistek 2A - růžová 4A - hnědá 6A - zelená 10A – červená E27 16A - šedá 20A - modrá 25A - žlutá - ------------------------------------------- 35A – černá 50A – bíláE33 63A – hnědá

6 !!! Pojistky se nesmí nikdy opravovat !!!

7 Jističe a proudové chrániče Jsou samočinné vypínače, které odepnou chráněnou část obvodu při nadproudu. Na rozdíl od pojistek vypínají současně všechny fáze v případě, je-li porucha jen v jedné fázi. Nadproudem se uvede v činnost ústrojí, které vypne jistič.

8 Jističe rozdělujeme 1) Podle počtu pólů - jednopólové, trojpólové. 2) Podle použití - pro vedení, pro motory. 3) Podle provedení krytí - na panel, stěnu, vestavné, které lze montovat do panelu (rozvaděče) ve skříni z šedé litiny s nulovacím můstkem.

9 Druhy jističů Jističe pro vedení (jedno- nebo trojpólové). Jističe motorové (jedno- nebo trojpólové). Jističe ochranné, tzv. chrániče, které mají navíc spoušť ochrannou, která vypne jistič, když napětí chráněné části proti zemi přesáhne dovolenou mez.

10 Děkuji Vám za pozornost Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)"

Podobné prezentace


Reklamy Google