Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení."— Transkript prezentace:

1 Záznamová média Paměti VnitřníVnější

2 Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení informace se nazývají trvalé paměti. Ovšem POZOR, slovo „trvalé“ v tomto případě neznamená trvalé tak, jak je zvykem. Životnost dat zejména na discích DVD-RW je cca 2 -10 let – závisí na značce, tedy kvalitě média.

3 Vnější záznamová média, patří sem zejména: Diskety. CD ROM, CD-R, CD-RW. DVD, DVD-R, DVD-RW. Blu-ray disky. Flash disky. Paměťové karty. Magnetické pásky.

4 Diskety Jedná se dnes o nejstarší paměti. Dnes se ještě užívají diskety o průměru 3,5“. Jejich kapacita je 1,44 MB. Uložená data jsou náchylná na poškození. Jsou zcela jistě na ústupu, resp. se již nepoužívají. Jedná se o magnetický záznam.

5 Disketa 3,5 “ a 5,24 “ přenosné médium pro uchování dat. Velikost 720 kB. Velikost 1,44 MB.

6 Vývoj diskety Se zmenšující se velikostí rostla kapacita.

7 Disky ZIP ZIP - jsou 3,5'' a jejich kapacita byla 100 nebo 250 MB. Výhodou byla celkem vysoká přenosová rychlost. Nevýhodou potřeba speciální ZIP mechaniky. Dnes je již nepoužívají.

8 CD-ROM Dnes běžně používané médium. Průměr disku je 12 cm. Z disku lze pouze číst (Read Only Memory). Kapacita 650–700 MB. Vyrábějí se přesným lisováním. Životnost dat je celkem dlouhá. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

9 CD-ROM Počátky používání disků CD-ROM sahají do 80. let minulého století. V Československu se používaly pro distribuci hudby. Vyrábějí se v Loděnici u Berouna. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

10 CD-R Jedná se o disk podobný CD-ROMu. Umožňuje zápis v mechanice PC. Data lze zapsat pouze jednou, ale i po částech. Disk nelze vymazat. Životnost dat je několik let. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

11 CD-RW Jedná se opět o disk podobný CD-ROMu. Umožňuje zápis v mechanice PC. Data lze opakovaně zapisovat a mazat. Životnost dat je několik let. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

12 DVD Průměr disku je 12 cm. Z disku lze pouze číst. Kapacita je 4,7 GB. Vyrábějí se přesným lisováním. Životnost dat je celkem dlouhá. Používají se pro distribuci programů a pro filmový průmysl. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

13 DVD-R, DVD+R Jedná se o disk podobný DVD. Umožňuje zápis v mechanice PC. Data lze zapsat pouze jednou, ale i po částech. Disk nelze vymazat. Životnost dat je pouze pár let. Používají se k zálohování dat a filmů. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

14 DVD-R, DVD+R Existují dva formáty ukládání dat. Označují se DVD+ a DVD-. Používají se oba a záleží na výrobci HW. Při použití v PC nebývají zpravidla žádné problémy s použitím obou formátů. Problémy nastávaly dříve ve stolních přehrávačích či rekordérech.

15 DVD-R, DVD+R Dnes se též hojně používají k distribuci videopořadů. POZOR !!! Životnost dat je pouze několik let. Velmi záleží na kvalitě média a také na jeho skladování.

16 DVD-RW, DVD+RW Jedná se o disk podobný DVD, DVD-R.. Umožňuje zápis v mechanice PC i stolních DVD rekordérech. Data lze opakovaně zapisovat a mazat. Životnost dat je pouze pár let !!! Hodí se k zálohování dat. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

17 DVD DL 8.5GB (dvě vrstvy) Médium pouze pro čtení. Má zhruba dvojnásobnou kapacitu než běžné DVD. Vyžaduje speciální mechaniku (DVD DL). Vyrábí se lisováním. Používá se k distribuci filmů. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

18 DVD+R DL 8.5GB (dvě vrstvy) Jedná se o jednou zapisovatelné médium. Má zhruba dvojnásobnou kapacitu než běžné DVD. Vyžaduje speciální mechaniku (DVD DL). Životnost záznamu je dle posledních výzkumů nejistá a stabilita dat je velmi citlivá na teplo, vlhko….. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

19 Blue-ray Jedná se zatím o nejnovější záznamové médium. Průměr disku je stále 12 cm. Kapacita je 25 i 50 GB. Vyžaduje speciální mechaniku. Ta je ovšem schopna číst také klasické DVD i CD.

20 Blue-ray Existují lisované - pouze pro čtení k distribuci filmů. Dále se již objevují zapisovatelné i přepisovatelné pro zápis v mechanice PC. Rozlišení filmů na těchto discích je HD, tedy ve vysokém rozlišení. Časová zajímavost: Firma SONY coby průkopník disků DVD i Blue-ray ukončí ke konci roku 2012 jejich výrobu. Důvodem je malý zájem.

21 Flash disky Médium pro čtení i rychlý zápis. K PC se připojuje přes USB rozhraní. První Flash disky měly kapacitu 64 MB. Dnes pořídíme za solidní cenu až 32 GB disk. Jedná se o záznam vypálený flash-nutý do čipu polovodiče.

22 Paměťové karty Jedná se o stejný princip jako u Flash disků. Používají se:  ve fotoaparátech  mobilních telefonech  MP3 přehrávačích apod.

23 Paměťové pásky Používají se pro zálohování pevných disků. Kapacita je obrovská, až 800 GB. Zápis i čtení je pomalé, nehodí se pro běžný přenos dat. Životnost dat je dlouhá. Jedná se o magnetický záznam.

24 Zdroje: V prezentaci použity vlastní fotografie i názory autora.

25 Konec © Mgr. Petr Loskot


Stáhnout ppt "Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení."

Podobné prezentace


Reklamy Google