Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století."— Transkript prezentace:

1

2 Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-014 Orbis pictus 21. století

3 Co je to síťový operační systém? Síťový operační systém je software, který řídí síť a jeho provoz zprávy a fronty, kontroly zpřístupňují rozmanitými uživateli ke zdrojům sítě takový jako soubory, a se stará o jisté administrativní funkce, včetně bezpečnosti.

4 Sítě z hlediska vzájemného vztahu stanic Client – server Server poskytuje služby „běžným“ stanicím – klientům (workstation, pracovní stanice). Serverů může být více typů podle poskytovaných služeb (souborový server, tiskový server, poštovní server, www server, ftp server atd.). Nemusí platit vztah server = počítač, u malých sítí plní úlohu několika typů serverů jeden „fyzický“ počítač, u velkých sítí může např. jeden „fyzický“ počítač plnit pouze úlohu tiskového serveru. Server může dokonce sloužit i jako běžná pracovní stanice sítě (ojediněle, snižuje se výkonnost a bezpečnost sítě). Peer to peer „rovný k rovnému“, označuje se také zkratkou P2P. Každá stanice v síti může vyčlenit některý svůj prostředek (tiskárnu, úložné médium, adresář) ke sdílení (s heslem nebo bez). Jiná stanice může tyto prostředky používat, pokud si sdílený prostředek připojí a její uživatel zná případné heslo. Sdílení a hesla mohou být kdykoliv změněna nebo zrušena uživatelem, který u stanice pracuje. Tento typ sítě v podstatě nelze centrálně spravovat.

5 Používané síťové operační systémy Peer to peer V současné době podporují v podstatě všechny operační sytémy pro pracovní stanice tento typ sítě. (např. Windows, Linux). Použití tohoto typu sítě, je omezeno vzhledem k nemožnosti centrální správy, na domácí prostředí a malé firmy. Její výhodou je to, že není nutno zakoupit a provozovat žádný server a dá se relativně snadno spravovat s minimem znalostí (z důvodu bezpečnosti ovšem doporučuji minimálně konzultace s odborníky).

6 Používané síťové operační systémy Client -server Pro servery se používají následující operační systémy: - Linux (většina Linuxových distribucí se může nainstalovat s funkcemi serveru - Windows Server Edition (např. Windows Server 2008) - Novell NetWare (např. NOES 6.5)

7 Použité materiály: http://wikipedia.infostar.cz/n/ne/network_operating_system.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Počítačová_síť#Client_.E2.80.93_server http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux


Stáhnout ppt "Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google