Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3

4 Kanban Bezzásobová technologie vyvinutá firmou Toyota Motors (v 50. a 60. letech 20. stol.) japonsky 看板,v přímém překladu znamená oznamovací karta, cedule Kanbanem (informací) může být i přepravní bedna, identifikační místo v regálu apod., Využití především ve strojírenském průmyslu pro díly, které se používají opakovaně.

5 Princip fungování Samořídící regulační okruhy – dvojice článků (dodávající a odebírající) vzájemně propojené na základě „pull principu“ (tažného principu) Objednací množství je obsah jednoho přepravního prostředku plně naplněného vždy konstantním množstvím materiálu, Dodavatel ručí za kvalitu a odběratel má povinnost objednávku vždy převzít, kapacity dodavatele a odběratele jsou vyvážené a jejich činnosti jsou synchronní Spotřeba materiálu je rovnoměrná, Dodavatel ani odběratel nevytváří žádné zásoby.

6 Princip Pull (tah)

7 Základní pravidla systému řízení kanban 1.Následující proces musí odebírat dílce z předcházejícího procesu podle údajů příslušné kanban karty (typ, množství…). 2.Výroba jiného množství součástek, než je uvedeno na kanban kartě, je nepřípustná. 3.Převzetí nekvalitní práce z předcházející operace na operaci následující je nepřípustné. 4.Palety s dílci mohou být skladovány a přepravovány pouze společně s kanban kartami. 5.Množství kanban karet v oběhu musí být v souladu s potřebami finální montáže a musí být minimální (tendence odstranění plýtvání).

8 Skladová karta kanban ve společnosti TPCA Czech http://www.cvis.cz/hlavni.php?stranka=novinky/clanek.php&id=218

9 postup Odběratel zašle dodavateli prázdný přepravní prostředek se štítkem (japonsky kanban) – výrobní průvodka, která má funkci objednávky, Po doručení zahájí dodavatel výroby příslušné dávky, Naplnění přepravního prostředku touto dávkou a odeslání odběrateli (označení štítkem – přepravní průvodka), odběratel převezme a zkontroluje došlou dávku.

10 Princip kanban v supermarketu

11 Důvody pro zavedení KANBAN Snižování velikosti výrobních dávek = méně dílců ve výrobě, Menší požadavky na prostor = snižování nákladů, Zpřehlednění toku ve výrobě – všechny informace se nacházejí na kanban tabuli.

12 Kontrolní otázky: 1.K čemu slouží Kanban- karty? 2.Uveďte tři příklady českých podniků, kde se užívá technologie KANBAN. 3.Jaká jsou základní pravidla systému řízení KANBAN?

13 Použité zdroje: PERNICA, P. Logistika pro 21. století. 1. vyd. Praha: Radix, 2005, ISBN 80-86031-59-4 SIXTA, J., M. ŽIŽKA. Logistika, teorie a praxe. 1. vyd. Brno: CP Books, 2005, ISBN 80-251-0573-3 http://www.ipaczech.cz/cz/ipa-slovnik/kanban http://www.cvis.cz/hlavni.php?stranka=novinky/clan ek.php&id=218


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google