Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot 1. 6. 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot 1. 6. 2012."— Transkript prezentace:

1 Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot 1. 6. 2012

2 Počítačové sítě Netware Spojení dvou a více počítačů či podobných zařízení prostřednictvím různých pojítek tak, aby byly schopny vzájemné komunikace.

3 Pokud jsou počítače a další zařízení připojeny do sítě, mohou spolu sdílet:  veškeré uživatelské soubory – data,  programy,  připojení k Internetu, intranetu,  tiskárny, scannery, externí harddisky,  další periférie (televizi, bezpečnostní systém, IP kameru …..)

4 Nevýhody spojení do sítě Ztráta soukromí. Zavirování počítače.

5 Rozdělení sítí podle velikosti LAN – (local area network – místní počítačová síť). Bývá vybudována v rámci firmy, školy, domácnosti….. WAN – (wide area network - globální PC síť) spojení mezi uzly na velké vzdálenosti (města, státy…). tvořena několika LAN. Veřejné WAN jsou dnes propojeny zpravidla pomocí Internetu. MAN – (metropolitní PC síť) spojení mezi uzly např. v rámci města. Neveřejné sítě např. bankovní sektor, policie, armáda – spojení poboček pomocí privátní sítě. PAN – (personal area network – osobní počítačová síť). Propojení mobilních tlf., fotoaparátů, a dalších zařízení mezi sebou nebo s počítačem.

6 V další části se budeme zabývat sítěmi LAN.

7 Topologie sítí LAN - teorie Zapojení do hvězdy Zapojení na sběrnici.

8 Topologie LAN sítí – do hvězdy Každá stanice je připojena ke společnému uzlu: Router. Switch. Hub.

9 Topologie LAN sítí – do hvězdy Dnes je to nejrozšířenější způsob. Spojení bývá: Drátové. Bezdrátové. SmartPhone Notebook PC Router server tiskárna modem Televize

10 Topologie LAN sítí – do hvězdy Drátové spojení bývá nejčastěji relizováno UTP kabelem zakončeným konektorem RJ-45.

11 Topologie LAN sítí – do hvězdy Bezdrátové spojení bývá nejčastěji relizováno pomocí WIFI.

12 Topologie LAN sítí - sběrnice Počítače jsou zapojeny v řadě za sebou podél jediného kabelu (podobně jako vodovodní potrubí). Toto řešení se dnes využívá minimálně. PC 1PC 3 PC 5 PC 2PC 4 server

13 Topologie LAN sítí - sběrnice Počítače jsou připojeny pomocí T-členů na koaxiální kabel. Kabel je zakončován BNC konektory.

14 Koncepce sítí Peer – to –peer - tyto sítě obvykle neobsahují žádný server, je to zapojení typu každý s každým. Dle nastavení přístupových práv je možno číst či měnit data na disku libovolného počítače. Klient – server - v síti je počítač, který řídí chod sítě = server. Na něm je nainstalován síťový operační systém a jeho služeb využívají klienti = stanice.

15 Koncepce sítí Peer – to –peer: Tyto sítě máme zpravidla doma. Umožňují sdílet Internet, tiskárnu, externí HDD, můžeme využívat data na okolních PC. V síti není žádný server. Klient – server: Tyto sítě bývají ve škole, firmě, Internet… V síti běží řídící počítač – Server. Mají mnohem vyšší úroveň zabezpečení.

16 Pro připojení do sítě potřebujeme Síťový adaptér: Přídavná karta. Dnes bývá často integrována do základní desky. USB WIFI adaptér. Propojovací médium Vodiče Rádiové vlny.

17 Pro připojení do sítě potřebujeme Operační systém podporující komunikaci v síti (dnes téměř každý). Pro sítě typu klient – server Uživatelský účet, který umožní vstup do sítě.

18 Prvky síťě Aktivní prvky: síťové adaptéry – karty, routery, switche. Pasivní prvky: kabely, konektory, éter.

19 Switch - rozbočovač Aktivní síťový prvek, propojující jednotlivá zařízení. Switch obsahuje větší či menší množství portů (konektorů), na něž se připojují síťová zařízení. Sám o sobě k zapojení více PC do sítě nestačí.

20 Router Je lepší – chytřejší switch (přepínač). Spojuje dvě sítě, potřebujeme jej tedy např. při cestě do Internetu. Obsahuje tzv. DHCP server, který umožní připojit do jedné lokální sítě více počítačů.

21 Síťový adaptér Adaptér – dělení dle umístění: integrovaný – na základní desce, přídavný – karta do PCI slotu, device do USB. Adaptér – dělení dle typu: drátový – přes RJ-45 a UTP kabel, bezdrátový – přes WIFI nebo Bluetooth.

22 Kabely na propojení sítě Koaxiální kabel Tvoří jej vnitřní vodič, kolem kterého je nanesena izolující vrstva. Na této vrstvě je pak naneseno vodivé opletení, které je samo překryto další izolující vrstvou - vnějším pláštěm. Je to kabel podobný anténnímu přívodu.

23 Kabely na propojení sítě UTP kabel Čtyři páry paralelně vedoucích vodičů, které jsou silně kroucené (smotané). UTP kabel se zakončuje konektory RJ 45.

24 Počítačové sítě Netware V prezentaci byly použity vlastní fotografie. Informace pocházejí z doplňujícího studia.

25 © Mgr. Petr Loskot 1. 6. 2012 Konec


Stáhnout ppt "Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot 1. 6. 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google