Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY

2 Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů. zatímco některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory na disku), mnoho jiných virů je relativně neškodných popřípadě pouze obtěžujících. u některých virů se ničivý kód spouští až se zpožděním.

3 ŠÍŘENÍ VIRŮ Spustitelné soubory (programy) –Nejčastější způsob přenášení virů –Vir se při spuštění nahraje do paměti a poté ničí soubory; nákaza hrozí u souborů s koncovkou EXE, COM, SYS –Prevence : nespouštět programy u kterých nejsme 100 % přesvědčeni o jejich bezpečnosti – pokud nejste, zkontrolujte program v testu antivirového programu Elektronická pošta (e-mail) –Moderní způsob virové invaze –Vir je přenášen jako samospustitelná příloha e-mailu –Viry jsou o to zákeřnější, že často přicházejí pod lákavým názvem –Prevence : neotvírat maily, kdy neznáte adresáta – hned smažte

4 JAK SE VIR PROJEVUJE ? Obtěžující –Spočívají například ve výpisech nesmyslných hlášení na obrazovku, mohou také obtěžovat záměnou kláves na klávesnici, takže něco jiného píšete a něco jiného se objevuje na monitoru; fantazie programátorů takových virů je prakticky neomezená Destrukční –Jejich základním úkolem je zlikvidovat data. Chytré viry nezničí všechny data na disku, ale postupně. Uživatel takový vir zezačátku těžko odhalí a potom už je většinou pozdě něco zachraňovat.

5 ANTIVIROVÝ PROGRAM ANTIVIROVÝ PROGRAM = počítačový software, který slouží k identifikaci, odstraňování a eliminaci počítačových virů a jiného škodlivého software. Úspěšnost závisí na schopnostech antivirového programu a aktuálnosti databáze počítačových virů. Aktuální virové databáze se dnes nejčastěji stahují z Internetu. Při kontrole souboru antivirový program zjišťuje, zda se nějaká jeho část neshoduje s některým ze známých virů, které má zapsány v databázi. Pokud je nalezena shoda, má program tyto možnosti: pokusit se opravit/vyléčit soubor odstraněním viru ze souboru (pokud je to technicky možné) umístit soubor do karantény (virus se dále nemůže šířit, protože ho nelze dále používat) smazat infikovaný soubor (i s virem)

6 ANTIVIROVÝ PROGRAM AVG (Anti-Virus Guard) je v česku nejznámější antivirový program od české firmy AVG Technologies, určený pro operační systémy (OS) Microsoft Windows a Linux (dříve také pro MS-DOS) Norton AntiVirus – produkt firmy Symantec pro domácí uživatele AVAST– český antivirový program od firmy ALWIL Software. Pro domácí nekomerční použití freeware. Po nainstalování běží 60denní zkušební doba, po které je nutno program zaregistrovat nebo zakoupit

7 SPAM Nevyžádané masově šířené sdělení (nejčastěji reklamní) šířené internetem. Původně se používalo především pro nevyžádané reklamní e-maily, postupem času tento fenomén postihl i ostatní druhy internetové komunikace – např. diskuzní fóra, komentáře.


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do."

Podobné prezentace


Reklamy Google