Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RDG žádanky a popisy mamografie RDG žádanky a popisy mamografie H. Bartoňková, RDG odd. MOÚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RDG žádanky a popisy mamografie RDG žádanky a popisy mamografie H. Bartoňková, RDG odd. MOÚ."— Transkript prezentace:

1 RDG žádanky a popisy mamografie RDG žádanky a popisy mamografie H. Bartoňková, RDG odd. MOÚ

2 Proč se vůbec zabývat žádankami? Odpovědí na takovou otázku jsou nejen “zbytečné“ (?) dotazy žen, které podstoupily nějaké vyšetření prsu buď mamografií nebo ultrazvukem prsů v ČR nebo SR a ptají se na výsledek v internetové poradně - nikoliv na pracovišti, kde byly vyšetřeny nebo u lékaře, který je vyšetřoval (?!) Podle žádanky se MG a UZ vyšetření prsů dělí na preventivní a diagnostická

3 Co vlastně chceme, aby bylo na žádance od indikujícího lékaře? Všechny základní identifikační údaje o pacientovi (které jsou potřeba např. k vykázání výkonu pro ZP) Uvést na žádance jasnou diagnózu kódem i textem tak, aby nejen lékaři-radiologovi bylo jasné, jaké vyšetření se provést, ale aby to bylo jasné i RA a administrativní pracovnici na rdg oddělení v recepci (evidenci) při přijímání klientky!

4 Proč ? protože jde o peníze a protože můžeme provést několik typů vyšetření: - screeningovou mamografii nebo - diagnostickou mamografii nebo - preventivní ultrazvuk prsů nebo - diagnostický ultrazvuk prsů Výkony se liší platbami (platby buď od ZP nebo úhrada jako samoplátkyně)

5 Mamografie -rozdělení 1a) Screeningové mamografické vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění se provádí u asymptomatických žen : 1. ženy pojištěné v ČR, ve věku od 45 let 2. dvouletý interval 3. žádanka od gynekologa nebo praktického lékaře (dg. Z12.3) 1b) Screeningové mamografické vyšetření u žen v dispenzární péči, hrazené ze zdrav. pojištění (tzv. rizikové ženy : riziko genetické, histologické, ženy po RT hrudníku v mládí) 2) Mamografické vyšetření u žen symptomatických, hrazené ze zdravotního pojištění (tzv. diagnostická mamografie)

6 Jak se liší platby za vyš. prsů screeningová MG (přímá platba ZP zdravotnickému zařízení) diagnostická MG (platba ZP paušál) preventivní UZ prsů (přímá platba klientkou zdravotnickému pracovišti) diagnostický UZ prsů (platba ZP paušál)

7 Z internetové poradny : 1 Dobrý večer, prosím Vás o vysvetlenie k nasledovnému nálezu USG prsníkov: Prsníky symetrické, bradavky bez secernacie a retrakcie. Spomalená tuková involúcia s denznou reziduálnou žľazou centrálne. V pravom prsníku na rozhraní MQ anechogénna septovaná cysta veľkosti13x6mm, v DLQ dve drobné okrúhle cysty do 4-6mm, jedna septovaná. V ľavom prsníku v LQ cysta do 6 mm, pod mamilou cysta do 5 mm-nález bezo zmeny. Mliekovody bez dilatácie. Axily-bilat. drobná tukovo zmenená LU do veľkosti 10mm.. Pred polrokom som mala uvedené: Axily bez patalogických LU.. Dakujem Zbytečně složitý text, chybí jednoduchý závěr – vyjádření, že změny jsou nevýznamné, benigní !

8 Z internetové poradny : 2 Sono levé mammy: Dobrý den, jak velké je riziko nádoru dle přepisu zprávy ze sona mé maminky (věk 60 let) ? Levá axila je volná. V ZK vlevo několik anechogenních benigních ložisek – cysty. V místě hmatné rezistence u bradavky v rozhr. ZK objemný hypoechogenní, laločnatý útvar s vnitřními hyperechy od kalcifikací vel. 20x15x18 mm. Nevýznamné cysty jsou i ve VK. Závěr: FCM vlevo. Ložisko vlevo ověříme biopsií. Složitý popis, není jednoduchý závěr, který by shrnul vyšetření. (BIRADS kategorizace do závěru je ideální)

9 Z internetové poradny : 3 Dobry den, prosim vas z core biopsie mam potvrdene benigna dysplasia. Bolo mi to robene pred 2rokmi a odvtedy ma kazdy pol rok sleduju na sono.Dalej v tom prse mam konvolut duktov. V druhom prse mam zasa reaktivne uzliny, mam sa obavat niecoho zleho do buducna podla vas? Je to predrakovinovy stav? Velmi sa toho bojim.dakujem vam. Nepoužívat histologické diagnozy, nebyl zřejmě žádný závěr, který by vyšetřovanou ženu uklidnil. Kontroly po půl roce považuji za zbytečné.

10 Z internetové poradny : 4. Dobrý deň.Mamka má 75 rokov, dnes jej prišiel výsledok z mamografu. Koža podkožie bpn. Mamily prominujú. Žľazové tkanivo so zachovalou architektonikou v HLQ. V ostatných častiach je tuková involúcia. Laločnatá ložisková lézia vľavo v LDQ s centrálnym makrokalcifikátorom a drobnými mikrokalcifikátmi v MG do 15 mm. Poprosila by som o vyjadrenie. Zbytečně detailní popis, chybí jednoduchý závěr, který by uklidnil vyšetřovanou, že se jedná o benigní čili (bezvýznamný) nález.

11

12

13 Závěr RDG žádanka je důležitý doklad naší práce. U žádanek na mamografii je důležité rozlišit, zda se bude jednat o preventivní vyšetření (u nesymptomatické ženy) nebo o diagnostické vyšetřené (u symptomatické ženy). Pracovník RDG odd. resp. MG pracoviště by to měl rozlišit podle uvedené diagnózy, případně podle textu napsaného na žádance indikujícím lékařem.

14


Stáhnout ppt "RDG žádanky a popisy mamografie RDG žádanky a popisy mamografie H. Bartoňková, RDG odd. MOÚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google