Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-002 Elektrické zámky, jejich dálkové ovládání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-002 Elektrické zámky, jejich dálkové ovládání."— Transkript prezentace:

1

2 Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-002 Elektrické zámky, jejich dálkové ovládání

3 Elektropříslušenství Centrální zamykání bylo poprve použito u luxusního vozu Scripps-Booth v roce 1914, ale nebylo běžné, dokud ho znovu nezavedl Packard v roce 1956

4 Elektropříslušenství

5 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání. CENTRÁLNÍ. Podmínkou je elektrické napájení ( AKU-12V ). Pokud dojde k výpadku proudu v síti vozidla, musí zůstat zachována možnost běžného mechanického ovládání klíčem nebo pojistkou zámku.

6 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání - CENTRÁLNÍ.

7 Zamknutí: Otočením klíčku se v přepínači S1 spojí svorka 30 se svorkou Z. Tento impuls je veden do řídící jednotky, která přivede napětí na svorku 83a spínače S2, která je spojena svorkou 30.Motor ( 1 ) se roztočí a probíhá zamykání a to tak dlouho dokud není zamykací ústrojí v koncové poloze.

8 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání - CENTRÁLNÍ. Zamknutí: Pak se kontakty 83 a 83a rozpojí ( kontakty 83 a 83b se spojí ) a motor zastaví. Činnost probíhá na všech zamykacích místech současně.

9 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání - CENTRÁLNÍ. FORD

10 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání - CENTRÁLNÍ. MAZDA

11 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání - CENTRÁLNÍ. Odemknutí: Otočením klíčku v přepínači S1 v opačném smyslu se spojí svorka 30 se svorkou 0. Řídící jednotka přivede napětí na svorku 83b spojenou se svorkou 83, motor se roztočí a probíhá odmykání, dokud se nerozpojí svorky 83 a 83b a znovu spojí svorky 83 a 83a.

12 Elektrické zámky,jejich dálkové ovládání - CENTRÁLNÍ.

13 Elektricky ovládaný nastavovací člen. Je tvořen elektromotorkem ( 1 ), který přes šnekový ( 2 ) a hřebenový převod ( 3, 4 ) pohání táhlo ( 5 ), které ovládá vlastní zámek. Pohyb táhla je omezen dvěma pružnými dorazy ( 6 ), které zmírňují rázy v krajních polohách. Přes kolíčkové dotyky ( 7 ) se přenáší impuls na řídící jednotku, která zajistí současné otevření ostatních zámků.

14 Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník Děkuji za pozornost.

15 Literatura Autoelektrika a autoelektronika (J.Šťastný, B.Remek) Automobily (Ing.Zdeněk Jan, Ing.Bronislav Ždánský, PaedDr.Jindřich Kubát) www.cs.wikipedia.org.


Stáhnout ppt "Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-002 Elektrické zámky, jejich dálkové ovládání."

Podobné prezentace


Reklamy Google