Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_08 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma EKOSYSTÉMY – ENERGIE SLUNCE ZEMĚ Autor Mgr. Monika Dvořáková AnotaceSeznámení s pojmem využitelná energie Očekávané výstupyOrientace v terminologii energie Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Spec. ZŠ/1. - 5. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace20 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 7.3.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

3

4 ENERGIE PRO ZEMI Přímé využití sluneční energie solární elektrárny elektrická energie Přírodní zdroje, které člověk využívá k výrobě energie, mají svůj původ u Slunce – ve slunečním záření. ENERGIE SLUNCE - ZEMĚ

5 Země zachycuje jen malou část energie, kterou Slunce dodává Zemi. Přesto to stačí, aby se na Zemi udržel život. Kdyby se spálily všechny zásoby ropy, uhlí a zemního plynu – PŘÍRODNÍ ZDROJE NEOBNOVITELNÉ, tak by se uvolnilo stejné množství energie, které dodá Slunce Zemi za 15 dní. Uhlí, ropa, zemní plyn – fosilní paliva, vznikaly v dávné minulosti Země také díky slunečnímu záření.

6 Člověk by měl na Zemi využívat co nejvíce OBNOVITELNÝCH PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ energie (voda, vítr, slunce), protože zásoby NEOBNOVITELNÝCH PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ (uhlí, ropa, plyn) UBÝVAJÍ. Vodní energie – v ČR vodní elektrárny dávají lidem 3 % vyrobené elektřiny. Větrná energie – v ČR větrné elektrárny stojí v nadmořské výšce nad 500 m (např. v Krušných horách, v Jeseníkách) – fouká zde silnější vítr. Nejvíce větrných elektráren mají v Kalifornii (USA).

7 Sluneční energie – se využívá k ohřevu vody – sluneční kolektory. Lze převést také na elektřinu. Budoucnost – využívání BIOMASY ke spalování – teplo doma nebo ji přeměnit na plyn a ten spalovat, aby bylo teplo a teplá voda doma. BIOMASA – hmota organického původu – zbytky dřeva, sláma, plodiny, které rychle vyrostou – to je směs všeho dohromady – BIOMASA.

8 Nejvíce energie se doma spotřebuje na vytápění – ušetříme, když zateplíme byt, dům, aby teplo neunikalo. Zateplíme zdi, podlahy i střechy. Utěsníme okna a dveře. Teplá voda využít k ohřívání Slunce, stačí jednoduchý sluneční kolektor černá hadice na střeše domu. Ušetříme také, když budeme kupovat domů elektrospotřebiče s nižší spotřebou elektřiny (jsou označeny písmenem A) a úsporné žárovky. Když doma např. správně umístíme ledničku (dáme ji na chladné místo v místnosti = spotřebuje méně energie).

9 http://office.microsoft.com http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Sonnenkollektoren.jpg http://www.polnoho spodarskabiomasa.sk/content/3.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Sonnenkollektoren.jpg http://www.polnoho spodarskabiomasa.sk/content/3.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/%C5%A0palek_na_%C 5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg/800px- %C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/%C5%A0palek_na_%C 5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg/800px- %C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg http://www.energie21.cz/files/image/energie21.cz/3-biomasa_750x535.jpg http://www.ireceptar.cz/res/data/134/016212.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Energy_label_2010.svg/284px- Energy_label_2010.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Energy_label_2010.svg/284px- Energy_label_2010.svg.png http://www.stomix.cz/pics/domecek-reseni.png „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace


Stáhnout ppt "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google