Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_12 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma LIDSKÉ AKTIVITY A PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ – odpady a hospodaření s odpady Autor Mgr. Monika Dvořáková AnotaceSeznámení s problémem hospodaření s odpady Očekávané výstupyOrientace a pochopení významu třídění odpadu Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Spec. ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace20 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 19.3.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

3

4 Lidská společnost vyžaduje stále více zdrojů surovin a zároveň produkuje („vyrábí“) velké množství odpadů. Po zakoupení výrobku vyhodíme obal a nakonec se odpadem stane i zakoupený výrobek. ODPAD je vše, co ztratilo pro člověka hodnotu, co už nepotřebuje. Každý obyvatel České republiky za 1 rok vyprodukuje 300 kg komunálního odpadu (obaly, zakoupené výrobky, které již nepotřebujeme nebo se rozbily.) Další odpad, který po sobě člověk zanechává - odpadní voda (po mytí, použití WC, po mytí nádobí…) – odpad, který vzniká v zemědělství a průmyslu

5 SKLÁDKOVÁNÍ - odvoz odpadu na skládku. Nevýhody skládek – může dojít ke znečištění okolní vody a půdy – odpady na skládce mohou začít samy hořet pak do ovzduší unikají škodlivé látky. Velmi špatný způsob, jak se „zbavit“ odpadu je ukládání na divokých skládkách. SPALOVÁNÍ - spalování odpadu ve spalovnách. Výhoda – při spalování lze využít tepelnou energii získáme teplo pro domovy. Nevýhoda – při spalování mohou unikat do ovzduší škodlivé látky to se řeší umístěním filtrů na komínech. Skládkování a spalování je v dnešní době nejrozšířenější způsob, jak zlikvidovat odpad.

6 Potřeba člověka využít odpad a vyrobit z něj něco nového - to řeší RECYKLACE - opakované využití odpadů jako surovin pro novou výrobu. Nejprve musíme odpad VYTŘÍDIT - kontejnery na tříděný odpad. Recyklace šetří suroviny, šetří energie na výrobu nového výrobku. Příklad : chceme vyrobit papír - musíme pokácet strom - strom odvětvit - odvézt kmen stromu na pilu - z pily – do papírny výroba papíru, když budeme vyrábět papír z vytříděného papíru ušetříme: surovinu dřevo a ušetříme energii, kterou vynaloží člověk a stroje při zpracování dřeva.

7 Odpad organického původu zbytky ovoce, zeleniny, šlupky, posekaná tráva… KOMPOST Na vesnici je běžnou součástí zahrádek. Ve městě lidé využívají kompostéry. Využití zkompostovaný organický materiál je výborné přírodní hnojivo.

8 Nejúčinnější je vzniku odpadů předcházet! Jak?Výrobci – ti, kdo vyrábějí obaly na výrobky mohou omezit počet zbytečných obalů. Spotřebitelé – ti, kdo nakupují výrobky s obalem budou dávat přednost výrobkům bez zbytečných obalů nebo budou kupovat výrobky s obaly recyklovatelnými. Použít odpad k jinému účelu – kelímek od jogurtu květináč- stará duše od kola nastříhat na gumičky- skleničky od přesnídávek využijeme jako kořenky- PET lahve umění

9 PET lahev…………………. sáček od svačiny………. odstřižky látek………….. rozbitá sklenice……….. sáček od čaje………….. porcelánový hrnek…… láhev od piva…………… Vytřiď tyto odpadky (napiš správné číslo, kam patří) slupky z jablek……...... tvrdé pečivo…………….. krabice od banánů…… shrabané listí…………… odřezky linolea………… použité pleny…………… skořápky od vajíček…. krabice od mléka………………. kelímek od tvarohu……………. mastný papír…………………….. plechovka od coca-coly……… vybitá baterie……………………. obal od čokolády papírový….. obal od čokolády hliníkový….

10 http://rayer.g6.cz/photo/zver/slepice02.jpg http://obec.nemcovice.cz/var/storage/original/image/php8Nx9Dl.jpg http://office.microsoft.com http://i.idnes.cz/09/021/gal/KLU28fd84_p200902080156501.jpg http://www.mikulasovice.cz/userfiles/image/divoka-skladka-v-lomu_1343852240/Obraz0085.jpg http://www.inexco.cz/store/spalovna-liberec-001_500.jpg http://cistadvojka.cz/pages/img/modry_kontejner.jpg http://www.mestochyse.cz/data/editor/81cs_2_big.jpg http://cistadvojka.cz/?page=trideni-odpadu#zeleny_kontejner http://cistadvojka.cz/?page=trideni-odpadu#oranzovy_kontejner http://cistadvojka.cz/?page=trideni-odpadu#zluty_kontejner http://www.reflex-zlin.cz/data/reflex/files/Produkty/bioodpad/DSC_0081net.jpg http://www.jihlava.cz/VismoOnline_ActionScripts/Image.ashx?id_org=5967&id_obrazky=16970 http://mojedilo.ireceptar.cz/navody/jak-zalozit-kompost/kompost-uvodni.jpg http://aktualne.centrum.cz/kultura/fotogalerie/2007/06/27/papousci-i-mouchy-z-pet-lahvi/ http://zezivotanasikuchyne.files.wordpress.com/2012/03/dsc_8008.jpg http://shop.oploceni-ploty-zahrada.cz/popelnice/popelnice-plast-120.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kontejner_na_nebezpe%C4%8Dn%C3%BD_odpad_%28baterie_a_akumul%C3%A1tory %29.jpg http://www.jv-krby.cz/krbova-kamna/krbova-kamna-narvik-krka-flam-02-003.htm „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace


Stáhnout ppt "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google