Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ."— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_3/2_INOVACE_ 22_FG_11 Předmět FINANČNÍ FRAMOTNOST Téma Hotovostní a bezhotovostní platby Autor Mgr. Iva Novotná AnotaceSeznámit se s novými pojmy Očekávané výstupyUvědomit si rozdíl mezi hotovostními a bezhotovostními transakcemi Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Spec. ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace30 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 08. 01. 2013 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

3 PENÍZE HOTOVOSTNÍ  Hotovostní peníze jsou bankovky a mince, které používáme při placení v obchodech nebo za různé služby. BEZHOTOVOSTNÍ  Bezhotovostní peníze mají podobu vkladů u bank.  Na účtu jsou vyjádřeny čísly.  Můžeme je vidět na výpisu z účtu.

4 PLATBA HOTOVOSTNÍ  Placení penězi a mincemi.  Placení „z ruky do ruky“.  Dostanu příjmový doklad, paragon. BEZHOTOVOSTNÍ  Placení platební kartou.  Platba se uskutečňuje odepisováním peněz z účtu.  Dostanu doklad o provedení platby z účtu.

5 BANKA  Banka je instituce, která poskytuje finanční služby.  Její základní činností je shromažďování dočasně volných peněžních prostředků, které formou úvěru dává k dispozici a nastavováním úroku zhodnocuje.  Provozování těchto služeb je regulováno státem.  Umožňuje lidem založit si účet pro bezhotovostní platby a vklady.

6 Ú Č ET  Účet, zastarale konto, je v účetnictví název pro prvek, který slouží k zachycení účetních případů.  Účet má dvě strany (má dáti a dal), číslo a název.  Účetní případy jsou zaznamenávány na účty prostřednictvím účetních záznamů v účetních knihách: hlavní knize a (účetním) deníku.

7 CO NÁM Ú Č ET UMO ŽŇ UJE  vkládat peníze v hotovosti,  vybírat peníze v hotovosti,  přijímat platby na účet,  provádět platby na jiný účet,  provádět kontrolu svých bezhotovostních peněz,  zřídit si k účtu další služby

8 BANKOVNÍ POPLATKY Za služby, které nám banka poskytuje platíme poplatky:  za vedení účtu,  za platby na základě požadavků klienta,  za využití platební karty,  za výběry z bankomatů,  za výpisy z účtu.

9 POUŽITÉ ZDROJE http://www.raabe.cz/clanky/4-rocnik-souteze-financni-gramotnost-pro- skolni-rok-20122013 http://www.raabe.cz/clanky/4-rocnik-souteze-financni-gramotnost-pro- skolni-rok-20122013 http://zena.centrum.cz/kariera/penize/fotogalerie/foto/352880/?cid =728458 http://zena.centrum.cz/kariera/penize/fotogalerie/foto/352880/?cid =728458 http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52859730-jste-financne-gramotni- udelejte-si-test-ktery-absolvovali-zaci-a-studenti http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52859730-jste-financne-gramotni- udelejte-si-test-ktery-absolvovali-zaci-a-studenti http://www.baroko.org/cs/restaurace-a-vinarna/ http://cs.wikipedia.org/wiki/banka http://byznys.lidovky.cz/ekonomika-bude-podle-ceske-narodni-banky- dal-stagnovat-pps-/statni-pokladna.asp?c=a120503_154242_statni- pokladna_rka http://byznys.lidovky.cz/ekonomika-bude-podle-ceske-narodni-banky- dal-stagnovat-pps-/statni-pokladna.asp?c=a120503_154242_statni- pokladna_rka http://peniaze.pravda.sk/ucty-a-karty/clanok/21616-vypis-z-uctu- posle-banka-raz-mesacne-zadarmo/ http://peniaze.pravda.sk/ucty-a-karty/clanok/21616-vypis-z-uctu- posle-banka-raz-mesacne-zadarmo/ HTTP://AKTUALNE.CENTRUM.CZ/FINANCE/PENIZE/CLANEK.PHTML?ID=674 118 HTTP://AKTUALNE.CENTRUM.CZ/FINANCE/PENIZE/CLANEK.PHTML?ID=674 118 „MATERIÁL JE URČEN PRO BEZPLATNÉ POUŽÍVÁNÍ PRO POTŘEBY VÝUKY A VZDĚLÁVÁNÍ VE VŠECH TYPECH ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ. JAKÉKOLIV DALŠÍ VYUŽITÍ PODLÉHÁ AUTORSKÉMU ZÁKONU. VEŠKERÁ VLASTNÍ DÍLA AUTORA (FOTOGRAFIE, VIDEA) LZE BEZPLATNĚ DÁLE POUŽÍVAT I ŠÍŘIT PŘI UVEDENÍ AUTOROVA JMÉNA." SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google