Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah."— Transkript prezentace:

1 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.

2 Podlaha je jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce, uložená na vrchní ploše podkladu, jímž zpravidla bývá stropní nosná konstrukce, betonová vrstva nebo zemina. Pod pojmem podlaha se rozumí vedle nášlapné vrstvy i vrstva vyrovnávací a izolační. Dřevěné podlahy – Dřevěné podlahy jsou teplé, pružné, vzhledově dobře působící, používají se v bytové výstavbě, do reprezentačních prostor v administrativní výstavbě. Jejich nevýhodou je objemová nestálost, která může být při nesprávném kladení a údržbě podlahy příčinou rozšíření styčných spár, nebo při změně vlhkosti prostředí může způsobit zborcení nášlapné vrstvy. Rozšířené spáry

3 Vlysová podlaha - je nejrozšířenějším druhem dřevěných podlah. Vlysy, vyráběné z buku, dubu, popř. z jasanu, mají šířku 30 až 80 mm, délku 200 až 400mm a tl. 16 až 22 mm. Spojují se po celém svém obvodu na pero a drážku. Skládají se obvykle do rybinovitého vzoru. Vlysová podlaha se může přibíjet v drážkách k podkladním deskám ze. V současné době se vlysová podlaha zpravidla klade na betonový podklad, na který se lepí. Palubková podlaha - provádí se z prken z měkkého dřeva o šířce 100 až 150 mm a tl. 22 mm, které se spojují na pero a drážku. Palubková podlaha se přibíjí na dřevěné podkladní polštáře, osazené ve vzdálenosti 900 až 1000mm.

4 Parketová podlaha - skládá se z tabulí o rozměrech 300x300 mm až 600x600 mm, tl. 9 až 22 mm, spojovaných na pero a drážku. Parkety jsou v podstatě prefabrikáty složené z menších dřevěných prvků. Parketové tabule mohou být sestaveny z vlysů, z malých lamel nalepených na síťovinu (tzv. mozaikové parkety) nebo jsou to parkety překližované (dýhou). Na jejich povrch se využívá různé barevnosti dřevin nebo i korku. Parketové podlahové dílce se lepí na betonový podklad do tmelů. Panelová podlaha - panely, které mají rozměr až 3,0 m, jejich nášlapná vrstva je vlysová nebo dýhovaná, nosnou vrstvu tvoří laťovka. Mohou být opatřeny i zvukově izolační vrstvou z minerálních vláken. Předností panelových podlah je jejich malá staveništní pracnost a rychlost kladení.

5 Na pero a drážku Rybinový vzor Použité zdroje: archiv autora Lepí se na beton Malá pracnost a rychlost kladení.


Stáhnout ppt "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah."

Podobné prezentace


Reklamy Google