Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec Autor: Mgr. Marta Samlerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05/VI.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 5.ročníku, slouží k výkladu učiva Čtverec. Žáci pracují na PC. Období: září - prosinec 2011

2 B A CD ČTVEREC - pravidelný čtyřúhelník, rovinný útvar. a b c d Čtyři vrcholy. Čtyři stejně dlouhé strany. Čtyři úhly. a = b = c = d

3 Vrcholy a strany čtverce označujeme písmeny abecedy. Jak? v protisměru pohybu hodinových ručiček. A B C D AB = a a b c d BC = b CD = c DA = d a = b = c = d

4 Obvod čtverce (značíme o) – je součet délek jeho stran. Používáme vzorec pro výpočet obvodu obdélníku o = 4. a, jednotky: km, m, cm, mm. A B CD Vypočítej obvod čtverce ABCD, a = 5 cm. o = 4. a = 4. 5 = 20 cm a = 5 cm Odpověď : Obvod čtverce ABCD je 20 cm.

5 Obsah čtverce (značíme S) – vyjadřuje velikost plochy, používáme vzorec pro výpočet obsahu čtverce S = a. a, jednotky: km², m², cm², mm². EF G H e = 6 cm Vypočítej obsah čtverce EFGH, e = 6 cm. S = e. e = 6. 6 = 36 cm² Odpověď: Obsah obdélníku EFGH je 36 cm².

6 Použité zdroje: Vlastní zdroj. Citováno 2. 9. 2011


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec."

Podobné prezentace


Reklamy Google