Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.3.3 POJMY ZE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.3.3 POJMY ZE."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.3.3 POJMY ZE SATELITNÍ TECHNIKY SATELITNÍ TECHNIKY Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:3. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Pojmy ze satelitní techniky Zastínění Znamená, že dráha přímého šíření signálu mezi satelitem a pozemní stanicí je přerušena překážkami, například horami, budovami apod. V tomto případě se vysílaná energie buď částečně nebo zcela ztratí. ADR Astra digital radio. Digitální satelitní rozhlas ze satelitu ASTRA Downlink – sestupný kmitočet Kmitočet rádiových signálů směřující od satelitu k pozemní stanici.

3 Uplink – vzestupný kmitočet Kmitočet rádiových signálů směřujících od pozemní stanice k satelitu. Zisk antény Míra zesílení antény. Zisk antény se uvádí v dB. ASTRA systém satelitů patřící Societě Européenne des Satellites (SES) Azimut Úhel v horizontální rovině.

4 Basic-pásmo kmitočtové pásmo s VF modulovaným nosným kmitočtem. Na výstup základního pásma satelitního přijímače se obvykle připojuje dekodér a descrambler. BNC Angl.: Bayonet Nut Connector, VF-koaxiální konektorový spojovací systém. C/N Vysokofrekvenční odstup nosná/šum uvadá, o kolik je úroveň užitečného signálu vyšší než úroveň šumu a současně udává odstup videa od šumu vyjádřený poměrem S/N. Hodnota C/N 8 dB již zajišťuje dobrou kvalitu obrazu (bez tzv, rybiček).

5 DiSEqC Zkratka pro Angl. Výraz Digitral satellite Equipement Control. Digitální řídící systém, který může přebrat množství řídících a spínacích funkcí. Byl vyvinut ve spolupráci firem EUTELSAT a Philips. Pozor: DiSEqC slouží jen pro řízení satelitních zařízení. -DiSEqC není podmínkou pro příjem digitálního signálu. DBS Anglická zkratka pro Direct Broadcasting Satellit, který vysílá v pásmu 11,7-12,5 Ghz dBV Logaritmická míra výkonu. Udává se v dB, vztaženo k 1 W.

6 DAB Digital Audio Broadcasting. Digitální přenos audiosignálu. Umožňuje díky kompresi dat současný přenos více audioprogramů na jednom kanálu. Nutnost přeladění při příjmu z autorádia je tímto systémem eliminována. Změna frekvence pro udržení poslechu stejného programu není nutná. Dekodér Slouží k dekódování kódovaných signálů. DSR Digital Satellite Radio. Satelitní digitální rozhlas. Přenos rozhlasových programů digitální technikou přes satelit, který umožňuje vysokou kvalitu reprodukce.

7 EIRP Angl.: Equivalent Isotropically Radiated Power. Elektivně vyzářený výkon satelitu (v dBW) do místa příjmu. DVB Digital Video Broadcating. Digitální přenos videosignálů. Umožňuje pomocí komprese dat současný přenos více programů na jednom kanálu. Elevace Úhel udávající polohu nad horizontem. Eutelsat Medium-Power-Satelliten systém. Vysílá z více orbitálních ploch (16°,13°,10°, 7°, vých.)

8 Feedhorn Je rovněž nazýván ozařovač. Směřuje parabolickým zrcadlem reflektované přijímací signály přesně do anténního systému LNB. Telekomunikační satelit Typ satelitu určený k mezinárodnímu předávání zpráv. Slouží k přenosu telefonních hovorů, datových signálů, rozhlasových a televizních programů. Footprint Zóna pokryti zemského povrchu satelitním signálem. FTA-Receiver Free To Air-Receiver. Přijímač vhodný k příjmu volně vysílaných digitálních televizních programů ze satelitu.

9 GA. Gemeinschaftsantennenanlage Společná anténa, slouží k zajištění signálu rozhlasových a televizních programů pro více bytových jednotek jednoho domu. GGA – GROßgemeinschsftsantennenanlage Velké společné anténní systémy slouží pro příjem signálů rozhlasových a televizních programů ve více bytových jednotkách v několika domech. Lze připojit několik tisíc přijímačů. LNB(C) Angl.,Low Noise Block Converter. Měnič kmitočtu, který převádí signály do pásma nižších kmitočtů (1, SAT MF) a současně je zesiluje. LNB má čtyři varianty:

10 Dual-LNB Je vyroben dvěma výstupy. Každý výstup přenáší jednu polarizační rovinu H nebo V k multipřepínači. Jednokabelový LNB: Pomocí dvou přesazených lokálních oscilátorů jsou obě polarizační roviny, horizontální a vertikální převáděny do rozdílných poloh SAT-MF, takže jsou k dispozici na 1 výstupu bez přepínání. Jednoduchý LNB: Má jen jeden výstup, ke kterému lze přímo připojit satelitní přijímač. Přepnutím 14/18 V lze zvolit potřebnou polarizační rovinu.

11 Dual-Twin-LNB: V podstatě se jedná o dva samostatné LNB, umístěné v jedno, pouzdře. To umožňuje přímé připojení dvou satelitních přijímačů na LNB, bez rozbočovače a tím i navzájem nezávislý příjem všech satelitních programů. Pro příjem digitálních programů jsou následující možnosti: Univerzální jednoduchý LNB: Má jen jeden výstup, ke kterému lze přímo připojit satelitní přijímač. Přepnutím 14/18 V lze zvolit potřebnou polarizační rovinu. Přepnutí pásma LOW/HIGH se provede 22kHz frekvencí s přijímače.

12 Univerzální TWIN-LNB: V podstatě se jedná o dvě univerzální samostatné LNB, umístěné v jednom pouzdře. To umožňuje přímé připojení dvou satelitních přijímačů na LNB bez rozbočovače a tím i navzájem nezávislý příjem všech satelitních programů. Rozvod pro více účastníků je možný jen v omezené míře. Univerzální Quattro-LNB: Má čtyři oddělené výstupy pro polarizační roviny (H/V) v LOW pásmu a HIGH pásmu. Používá se pro zařízení pro více účastníků.

13 MPEG 2 Systém ke kompresi a dekompresi digitálního televizního signálu. Offsetová parabolická anténa Druh parabolické antény, která má asymetrický tvar. Parabolická anténa Tvar přijímací antény pro kmitočty 1 GHz. Vlny s tak vysokým kmitočtem se chovají podobně jako světelné vlny a jsou také podřízeny stejným zákonům. Parabolická anténa je buď kovová, nebo z plastické hmoty opatřené kovovou vrstvou, aby bylo možné odrážet přijímané vlny. V ohnisku zrcadla je umístěna přijímací jednotka, která se skládá z ozařovače a LNB.

14 Polarizace Aby bylo možno přenášet více programů, jsou satelitní signály vyzařovány horizontálně a vertikálně, případně v levotočivé nebo pravotočivé polarizaci. Polarizér Zařízení umístěné před LNB, které zajišťuje přepínání H/V roviny. QAM Quadratur Amplitudenmodulation. Modulační systém pro přenos digitálního signálu v širokopásmových sítích TKR. QPSK Quadratur Phase Stift Keying. Modulační systém pro přenos digitálního signálu přes satelit.

15 Satelitní přijímač Angl.: Receiver. Přijímač, který upravuje signály 1. SAT MF z LNB pro televizní přijímač. SAT – HS (hlavní stanice) Zařízení převádí pomocí SAT demodulátoru a modulátoru jednotlivé satelitní kanály do pásem pozemní TV. To znamená, že satelitní přijímač je pro jednotlivé účastníky zbytečný. Převedené televizní programy mohou být vedeny přímo do již existující, nebo nainstalované kabelové sítě. Převedením do pozemních pásem odpadá nutnost výměny anténních zásuvek nebo rozbočovačů. Pro každý satelitní program je nutný jeden demodulátor/modulátor.

16 SES Societé Européenne des Satellites. Společnost provozující satelity ASTRA. Transpondér Název je složen ze slov Transmitter-Responder. Transpondér se skládá z přijímače, měniče frekvencí a vysílače. Je součástí satelitu, který přijímá signály vysílané pozemní stanicí a převádí je na signály, které mohou zpracovat satelitní zařízení. 1. SAT-MF První mezifrekvence satelitních přijímacích zařízeních leží v pásmu 950-2150 Mhz.

17 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.3.3 POJMY ZE."

Podobné prezentace


Reklamy Google