Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čísla a jejich historie -dnes používáme dva druhy čísel: a) arabská b) římská -my se dnes budeme bavit o římských číslech -tyto číslice vymysleli a používali.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čísla a jejich historie -dnes používáme dva druhy čísel: a) arabská b) římská -my se dnes budeme bavit o římských číslech -tyto číslice vymysleli a používali."— Transkript prezentace:

1

2 Čísla a jejich historie -dnes používáme dva druhy čísel: a) arabská b) římská -my se dnes budeme bavit o římských číslech -tyto číslice vymysleli a používali lidé ve starém Římě, dnes se požívají okrajově např. v souvislosti se jmény panovníků,v kalandářích, na nápisech a náhrobcích -základními čísly od kterých se odvíjejí další čísla jsou: I-jedna, V-pět, X-deset, L-padesát, C-sto, D-pětset, M-tisíc

3 Pomůcka na zapomatování římských čísel

4 * Na konec zábavného a poučného programu si vylušti ještě něco o římském čísle nula : Číslice nula nemá obecně svůj symbol, přestože Římané číslici 0 a její význam dobře znali. Pro nulu používali výraz (TAJENKA), což znamená nic. 1.matematický proces při kterém se používá krát 2. Česko patří do evropské... 3.hlavní město Velké Británie 4.na čem se jezdí Tour de France? 5.slavný český malíř Josef.... 6.stát ve kterém se nachází jeden ze sedmi divů světa

5 * Řešení k tajemce: * 1. Násobení * 2. Unie * 3. Londýn * 4. kolo * 5. Lada * 6. Egypt

6 * Pracovaly: * Bára Velková, * Veronika Stoupová, * Hana Kopečná * Eva Bartošíková * Marie Vystrčilová


Stáhnout ppt "Čísla a jejich historie -dnes používáme dva druhy čísel: a) arabská b) římská -my se dnes budeme bavit o římských číslech -tyto číslice vymysleli a používali."

Podobné prezentace


Reklamy Google