Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker"— Transkript prezentace:

1 Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker

2 HORNICKÝ SKANZEN DŮL MAYRAU VE VINAŘÍCÍCH U KLADNA
Hornický skanzen důl MAYRAU se nachází na západním okraji obce Vinařice u Kladna asi 30 km západně od hl. města Prahy. Skanzen svým návštěvníkům nabízí prohlídku technických památek zaměřených na dokumentaci a prezentaci hornické činnosti na Kladensku a Slánsku. Nad okolní krajinou dominuje svými dvěma věžemi.

3 VZNIK A KONEC DOLU Uhlí bylo objeveno za vlády Marie Terezie(1877), když dva dřevorubci našli v lese na místě, kde nyní stojí důl, kousky černého kamenného uhlí. Zkusili, jestli uhlí hoří. Zjistili, že hoří lépe a úsporněji než dřevo. Lidé se vrátili na místo, kde uhlí našli a o několik let později tam vznikl důl, který se stal největším z 1050 dolů, jam a štol v ČR. -vznik:1880 -doba provozu:80 let -konec úplného používání dolu:1997 -děkovní mše na počest objevu uhlí:1773

4 NĚCO O DOLU V dole se těžilo černé kamenné uhlí, které se vyváželo do sousedních států. Uhlí z tohoto dolu se za 2. světové války vyváželo hlavně do Německa, kde jej používali fašisté. Důl měl dvě jámy. První jménem Robert a druhá jménem Mayrau. Šachty a jámy hloubili bezdomovci. Šachty byly 527 metrů hluboké. V dole pracovalo 1600 lidí, mezi nimi pracovali i vězňové. Počtem zaměstnaců se v ČR nikdo nevyrovnal. Nejprve se uhlí sbíralo jen na povrchu, ale později i v podzemí. Důl měl výtah-klec, ve které se vozili dělníci nahoru a dolu. Její zatížení bylo kilogramů. V dole se muselo hodně větrat, protože v podzemí bylo málo vzduchu.

5 ZVLÁŠTNOSTI DOLU -jediný důl v evropě s coxem 27.mil. let starým
-poslední důl v ČR, kde pracovali koně -dnes je zachována původní stavba a je tu vše funkční

6 PROČ DŮL SKONČIL Důl Mayrau skončil s výrobou v roce 1997 kvůli výbuchu plynu v sousedním dole Schueller.

7 VYBAVENÍ DĚLNÍKA -lampa- sloužila ke svícení v jámách
-vzduchová bomba- kyslík pro dělníka, když v dole začal požár -helma- ochrana hlavy

8 FOTOGALERIE

9

10

11

12

13


Stáhnout ppt "Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker"

Podobné prezentace


Reklamy Google