Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C."— Transkript prezentace:

1 Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C

2 Uran chemická značka: U radioaktivní chemický prvek
v čistém stavu stříbrobílý lesklý kov, který na vzduchu pozvolna nabíhá – pokrývá se vrstvou oxidů prvek byl pojmenován podle nově objevené planety Uran prvek objevil v roce 1789 Martin Heinrich Klaproth Kotouč kovového uranu

3 Uranové doly Uranové doly jsou doly určené pro těžbu uranové rudy. První byly otevřeny už v průběhu 19. století (některé uranové rudy se používaly k probarvování skla), ovšem houfně otevírány začaly být až po druhé světové válce (v důsledku potřeby v souvislosti s vynálezem atomové bomby).

4 Těžiště v minulosti V minulosti byla významná těžba uranu v Česku, zejména v Jáchymově Dálší těžiště: Uranové doly, koncernový podnik, Západní Čechy, se sídlem v Zadním Chodově Uranové doly, koncernový podnik, Příbram Uranové doly, koncernový podnik, Dolní Rožínka Uranové doly, koncernový podnik, Hamr na Jezeře

5 Jáchymovské uranové doly

6 Jáchymov Vše začalo v Jáchymově. V 19. a v 1.polovině 20.století zde byla prováděna těžba uranové rudy prakticky společně s těžbou rud barevných kovů. Uranová ruda byla tehdy zdrojem pro výrobu chemických sloučenin využívaných dále pro výrobu "uranových " barev a z odpadů po získání uranu bylo dále vyráběno radium.

7 V letech 1938–1961 prošlo uranovými doly přes 60 tisíc vězňů
Jáchymov byl po druhé světové válce obsazen rudou armádou a v roce 1946 byl zřízen národní podnik Jáchymovské doly, který podléhal zvláštnímu režimu utajení a ochrany a jehož veškerá produkce uranu putovala do Sovětského Svazu.

8 Důl Svornost Patří mezi nejstarší jáchymovské doly a je také jediným, kde dnes ještě těžba probíhá, čerpá se tu radioaktivní voda pro lázně. Šachta dolu Svornost je hluboká 532 metrů.

9 Těžiště v současnosti V Česku se dosud uranová ruda těží poblíž Dolní Rožínky u Žďáru nad Sázavou Dolní Rožínky- jde o jedinou probíhající těžbu v Evropské unii. Těžba zde byla v květnu 2007 prodloužena do roku 2012, těžba se v současnosti rozšiřuje.

10 Dolní Rožinka Lokality spadající pod závod Dolní Rožinka : Rožná - Rozsochy, Olší - Drahonín, Slavkovice - Škrdlovice, Jasenice - Pucov, Brzkov - Polná, Svratka - Jimramov, Chotěboř - Pukšice, Licomřice - Březinka, Bernardov.

11

12 Těžba uranu v České republice (tun za rok)
Těžba uranu v Česku od 90. let klesá. Dnes se těží jen zlomek toho, co se těžilo v padesátých letech. Úplný útlum však bude záviset na ceně suroviny. Zdroj: Světové jaderné sdružení

13 Pozůstatek hlubinné těžby Uranu v okolí Stráže pod Ralskem

14 Dolní Rožinka - Rožná

15 Uranové doly ve světě Povrchový důl - lom na uranovou rudu, důl Olympic Dam v Severním teritoriu Austrálie

16 Uranové doly ve světě Nigerijský největší povrchový důl na uran - Arlit, který vlastní francouzská společnost Areva NC.

17 Využití uranu Nejvýhodnější využití uranu je v jaderných elektrárnách, kterých je už několik set a další přibývají. Jen v USA jich mají 103, Japonsko 54, Francie 59 a nejvíce nám podobná J.Korea jich má 19 (rozlohy zemí se liší o 25% , obyvatel 4,7x více má JK) U nás: JE Temelín, JE Dukovany

18 Zápis Uran -radioaktivní chemický prvek, stříbrobílý lesklý kov Těžba v ČR–v minulosti: Jáchymov, Příbram, Zadní Chodov, Dolní Rožinka - současnost: těžba poklesla, hlavní těžební oblast je v lokalitě Dolní Rožinka Těžba ve světě: Austrálie, Nigerie, Kanada,... Využití uranové rudy: uran je základem jaderných paliv na výrobu nukleární energie a pro vojenské využití. V malém měřítku se již v 19. století používal při barvení skla a keramiky a později jako zdroj radia.


Stáhnout ppt "Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C."

Podobné prezentace


Reklamy Google