Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Dřevo – aglomerované dřevo, výrobky a použití Aglomerované dřevo vzniká rozdělením dřevní hmoty a spojením získaných částic (třísek, vláken) do požadovaného deskovitého tvaru (aglomerovaný = nahromaděný, spečený)

4 Dřevotřískové desky -jsou vyrobeny z uměle vytvářených nebo odpadních třísek dřeva spojením pomocí organického pojiva při určité teplotě a tlaku za přítomnosti speciálních přísad Dělení dřevotřískových desek dle počtu vrstev jednovrstvé několikavrstvé speciálně vrstvené

5 dle použitého pojiva neodolné proti vodě vodovzdorné dle povrchové úpravy nebroušené broušené povrchově upravené fóliemi dýhované

6 Použití dřevotřískových desek nábytek obklady výplně dveří podlahy obaly lepené vazníky dřevěné stavby

7 Dřevovláknité desky -jsou vyrobeny z dřevěných rozvlákněných surovin spojených vlastní lepivostí, případně ještě speciálními pojivy a přísadami Dělení dřevovláknitých desek dle objemové hmotnosti: měkké (podklad pod podlahy, zvukové izolace) polotvrdé tvrdé (zadní části skříní, pláště bytových příček, dveří) Dřevovláknité desky se pro akustické účely upravují děrováním, vrtáním, drážkováním, aby lépe pohlcovaly zvuk

8 Lepené konstrukční dřevo - slepením dvou nebo více vrstev desek Lepené konstrukční dřevo Dýhy (tenké listy dřeva, tloušťka 0,1 – 10,0 mm, nejčastěji 0,6 – 3 mm) Překližky (slepením tří nebo i více dýhových listů, vlákna vrstev na sebe kolmá, tloušťka 3-12 mm, lisují se hydraulickými lisy při t. 100 až145 o C, truhlářské překližky se brousí, vodovzdorné ne – ty se používají na bednění, lze je použít až 24 x po sobě )

9 Laťovky (tloušťka 16 – 25 mm, střed desky z latěk, oplášťěný dýhami, překližkou) Duté desky (rám z jehličnatého řeziva, oboustranně opláštěny dýhami, překližkou, dřevovláknitou deskou, dutý střed vyplněn mřížkou, použití jako „dveřovky“)

10 Výroba dýh a - schéma loupání dýh, b- schéma krájení dýh 1 – dýhárenský výřez, 2 – dýha, 3-řezný nástroj, 4 – přítlačná lišta

11 Překližka D – dýha, t- tloušťka dýhy, š- šířka dýhy, l- délka dýhy

12 Třívrstvá laťovka 1 – překližka, 2 – laťovkový střed

13 Opakování: Co označujeme jako aglomerované dřevo, z čeho se vyrábí? Co označujeme jako lepené dřevo, z čeho se vyrábí? Popište rozdíly mezi deskou dřevotřískovou a dřevovláknitou. Jaký je rozdíl mezi dýhou a překližkou?

14 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN 80-85920-95-6 Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."

Podobné prezentace


Reklamy Google