Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEVERKA OBECNÁ Veverky jsou lesní savci.Kteří jsou zbarveni do hnědé a šedé barvy.Ve většině případů se vyskytují v Evropě a v Asii.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEVERKA OBECNÁ Veverky jsou lesní savci.Kteří jsou zbarveni do hnědé a šedé barvy.Ve většině případů se vyskytují v Evropě a v Asii."— Transkript prezentace:

1 VEVERKA OBECNÁ Veverky jsou lesní savci.Kteří jsou zbarveni do hnědé a šedé barvy.Ve většině případů se vyskytují v Evropě a v Asii.

2  Informace Informace  Podrobné informace o veverkách Podrobné informace o veverkách  Rozmnožovaní Rozmnožovaní  Chování veverek Chování veverek  Záchraná stanice Záchraná stanice  Mapováni veverek Mapováni veverek  zdroje zdroje

3  Víška: 19 až 23 cm  hmotnost:250 až 340 g  Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech.Je 14,5 až 20 cm dlouhý  Přes zimu hnízdí v hnízdech udělaných z mechu,listí,trávy a kůry  Potrava:živí se převážně semenami z šišek,ale také houbami a oříšky.

4  Veverka obecná je středně velký hlodavec čeledi veverkovitých obývající široké území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii. V České Republice ji nalezneme v lesích všech typů,parcích, alejích, větších zahradách nebo hřbitovech se stromovým porostem  Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná,lasice kolčava, která loví především mláďata.  Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech.ocas je 14,5 až 20 cm dlouhý.  Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru 25-30 cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální.  některých jedinců probíhá páření již na konci zimy a na samotném počátku jara, tedy během února a března.

5  Právě díky své velmi dobré rozmnožovací schopnosti se veverkám podařilo přežít i období, kdy byly loveny pro svoji kožešinu a jemné maso. Ve svém revíru, který může mít až 50 hektarů má několik hnízd vysoko ve větvích, která střídavě využívá. Ke stavbě využívá listí a větvičky. Nepohrdne ani dutinou stromu, či ptačí budkou s dostatečně velikým otvorem. Mláďatům ustele na kůže rozcupované tak, že je mněkonká jako vata. Veverčí pár dokáže třikrát ročně přivést na svět 3 - 4 mláďata. Mláďata se rodí holá a slepá. Oči se jim otvírají po čtrnácti dnech života. Jakmile zhruba po měsíci vystrčí mláďata své čumáčky, a nejen ty, z hnízda a začnou dovádět na větvích je to opravdu krásná podívaná. Mohou se dožít až 7 let.

6  Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru 25-30 cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální a domácí území jednotlivých jedinců se značně překrývají.  Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava, která loví především mláďata, ale také větší dravci, např. káňata lesní nebo sovy. V zimě tráví ve svém hnízdě větší dobu než v létě.

7  Záchrannou stanici veverek jsme se rozhodli založit v roce 2007. Na území České republiky před založením naší stanice existovaly pouze 2 takové stanice – v Mimoni a na Kolínsku. Majitelem a provozovatelem. Naše stanice bude spolupracovat se stanicí pana Krátkého, kterého jsme na podzim loňského roku navštívili a získali od něho mnoho cenných rad do začátku. Cílem naší záchranné stanice je posílit populaci veverky obecné v českých lesích, do kterých neodmyslitelně patří, a přispět tak k zachování tohoto úžasného tvorečka i pro příští generace. Hlavním důvodem založení záchranné stanice Veveruška je právě velmi nízký výskyt veverky obecné v našem okolí – Slapské lesy

8  Veverka obecná byla kdysi běžnou obyvatelkou našich lesů a městských parků. Ale ty doby jsou již dávno pryč. Je tomu řada desetiletí, co se veverka stala v našich krajinách vzácností a nakonec se ocitla i v Červené knize ohrožených druhů zvířat ve společnosti bobra, vydry, sysla či sokola. Je tedy nejvyšší čas pokusit se pro veverky něco dělat. Monitoring je velmi dobrý začátek. Může nám pomoci najít odpovědi na otázky, kde všude veverky žijí, kde se zdržují trvale a kde jen občas, zda mají raději parky, vilové čtvrti nebo zahrady, jak daleko pronikají do centra, jaké je zastoupení barevných forem a kolik jich opravdu asi je. V tomto nám mohou děti i veřejnost velmi pomoci

9 ZDROJE  http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=85 http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=85  http://zsveveruska.wz.cz/stanice.htm http://zsveveruska.wz.cz/stanice.htm  http://ornita.cz/cz/nase-projekty/veverka-znama-i- neznama/proc-mapovat/proc-mapovat-veverky.aspx http://ornita.cz/cz/nase-projekty/veverka-znama-i- neznama/proc-mapovat/proc-mapovat-veverky.aspx  http://www.priroda.cz/clanky/foto/veverka1.jpg http://www.priroda.cz/clanky/foto/veverka1.jpg  http://nd04.jxs.cz/788/066/8aa2bc34c4_75507611_o2.jpg http://nd04.jxs.cz/788/066/8aa2bc34c4_75507611_o2.jpg  http://www.priroda.cz/clanky/foto/veverka1.jpg http://www.priroda.cz/clanky/foto/veverka1.jpg  http://nd04.jxs.cz/444/741/246c6a9f33_72670564_o2.jpg http://nd04.jxs.cz/444/741/246c6a9f33_72670564_o2.jpg  http://www.zsmezibori.com/projekt/pic/foto/priroda_savci_vev erka.jpg http://www.zsmezibori.com/projekt/pic/foto/priroda_savci_vev erka.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69 /Kurre5.jpg/390px-Kurre5.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69 /Kurre5.jpg/390px-Kurre5.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57 /Sciurus_vulgaris_habitat.png/800px http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57 /Sciurus_vulgaris_habitat.png/800px


Stáhnout ppt "VEVERKA OBECNÁ Veverky jsou lesní savci.Kteří jsou zbarveni do hnědé a šedé barvy.Ve většině případů se vyskytují v Evropě a v Asii."

Podobné prezentace


Reklamy Google