Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z."— Transkript prezentace:

1 HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z

2 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj hospodaření FN Brno (1. kvartál roku)

3 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání výnosů F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj PMÚ (průměrné měsíční úhrady od ZP)

4 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání nákladů F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj osobních nákladů (průměrné měsíční náklady)

5 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání nákladů F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj nákladů na léky bez center (průměrné měsíční náklady)

6 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání nákladů F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj nákladů na SZM (průměrné měsíční náklady)

7 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání nákladů F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj nákladů na krev a krevní deriváty (průměrné měsíční náklady)

8 HV FN Brno 2014 Meziroční srovnání nákladů F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Vývoj nákladů na centrová léčiva (průměrné měsíční náklady)

9 HV FN Brno 2014 Negativní faktory ovlivňující hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Nárůst nákladů vlivem změny sazby DPH ( zvýšení nákladů v uvedených letech změnou snížené sazby DPH, která byla původně 10% ) Vývoj výnosů za regulační poplatky (průměrné měsíční výnosy)

10 HV FN Brno 2014 DRG úhradový mechanismus F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Od roku 2012 převážná část hospitalizace (87% u FN Brno) hrazena přes DRG. Hospodářský výsledek za hospitalizaci za rok 2013 celkem 540mil. Kč ztráta. Největší ztráta u Traumacentra: 79,7mil. Kč. Důvodem ztrát hospodaření klinik může být více faktorů: i.Spektrum pacientů: DRG klasifikace velmi často znevýhodňuje poskytovatele centralizované péče tím, že relativní váha DRG skupiny je vypočtena z celorepublikové směsi výkonů v dané DRG skupině, ale klinika provádí (ve shodě se svým zaměřením a posláním) jen ty z „nákladnějšího konce spektra výkonů“. ii.Nízká IZS: za rok 2013 základní sazby u FN Brno v rozmezí 26tis. – 32tis. Kč.

11 HV FN Brno 2014 DRG úhradový mechanismus F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z V rámci kultivace systému se FN Brno podílí na následujících aktivitách: a.Organizuje workshopy pro pracovní skupinu s účastí poskytovatelů i plátců zdravotní péče za účelem zpracování kodérského manuálu. b.Navazuje komunikaci s odbornými společnostmi za účelem spolupráce na zpracování návrhů pro systém úhrady výkonů. c.Spolupracuje a sdílí produkční data s dalšími FN za účelem identifikace námětů pro kultivaci předmětných DRG skupin.

12 HV FN Brno 2014 DRG úhradový mechanismus F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z Další faktory ovlivňující hospodaření klinik: i.Způsob léčby ii.Špatně vykázaná péče. V rámci zlepšení hospodaření klinik FN Brno realizuje tyto činnosti: a.Analyzuje souhrn všech hospitalizačních případů klinik za ukončené období a výsledky projednává s vedením klinik. Dále srovnání způsobu léčby konkrétních případů s dalšími FN přes benchmarkový projekt. b.Zřídily se nové pracovní skupiny (tým DRG a tým kontroly infekcí), které spolupracují za cílem řízení profylaxe a spotřeby antibiotik.

13 HV FN Brno 2014 F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z."

Podobné prezentace


Reklamy Google