Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před."— Transkript prezentace:

1 Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A

2 Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před nejméně 4000 lety – v té době přicházeli do Indie nomádi ze Střední Asie mluvící sanskrtem. Usazovali se v úrodném údolí řeky Gangy, kam později přišla i část obyvatel z údolí Indu, když jejich řeky začaly vysychat. Nomádi s sebou přinesli své náboženství a přijali také část víry starousedlíků. Z této směsi se vyvinul hinduismus. Toto náboženství nemá ustálené učení ani jednotné obřady-většina hinduistů věří, že všechno je součástí jediné pravdy zvané brahman.

3 Řeka Gangy a jejich očištění

4 Náboženství Hinduisté uctívají některá posvátná zvířata, řeky (věří, že indická řeka Ganga je svatá – podle mýtů byla řeka seslána na zem z nebe, aby očistila lidské duše, proto se každoročně miliony hinduistů omývají její posvátnou vodou), dále vykonávají poutě k posvátným místům a uctívají mnoho bohů. Mezi nejoblíbenější bohy patří Šiva (ničitel nevědomosti), který často bývá vyobrazován se dvěma páry rukou a bývá obklopen plameny. Množství paží signalizuje jeho moc. Dalším oblíbeným bohem je Višnu (ochránce světa).

5 Bohové ( Šiva a Višnu )

6 Znaky Hinduismu a rozdělení lidu Dalším významným znakem hinduismu je víra v reinkarnaci, tedy víra, že zemřelý se znovu narodí v jiném těle. Starověcí hinduisté rozdělovali lidi do čtyř hlavních společenských skupin nazývaných kasty. V nejvyšší kastě byli učenci a kněží, v další vládci a bojovníci. Následovali obchodníci a rolníci a nakonec nádeníci a služebnictvo. Nejníže stáli nedotknutelní – věřilo se, že pokud se jich dotknou lidé z vyšších kast, stanou se sami nečistými. Po dlouhá staletí byli lidé uzamčeni uvnitř kasty,v níž se narodili. V dnešní době je zacházení s někým jako s nedotknutelným protizákonné.

7 Buddhismus Buddhismus byl založen v 5. století př.n.l. v severovýchodní Indii bohatým hinduistickým princem Siddhartou Gautamem, později nazývaným Buddha, což v překladu znamená osvícený. Ten ve věku 29 let prý náhle opustil královský palác a oddal se samotě. V sedmém roce byl náhle osvícen a stal se hlasatelem nového náboženství- buddhismu. Toto náboženství se zabývá především utrpením, ve kterém vidí podstatu života a hlásá cesty k jeho překonání. Buddha předepsal osm pravých způsobů myšlení, která lidem pomohou vstoupit do stavu blaženosti zvaného nirvána. Jedním ze způsobů je každodenní meditace.

8 Buddha, meditace a Mniši

9 Buddha. Po Buddhově smrti asi v roce 483 př.n.l. se jeho učení- buddhismus- šířilo z Indie dále na východ Asie. Protože buddhismus doporučoval pracujícím pokoru a smíření s osudem, byl podporován vládnoucími vrstvami, které v něm viděli účinnou zbraň proti vykořisťovaným lidem. Tím byl umožněn rychlý rozvoj buddhistické církve – vznikaly četné chrámy a kláštery. Za Buddhova života nikdo nenamaloval jeho podobu ani nevytvořil jeho sochu – neví se tedy, jak ve skutečnosti vypadal. Příběhy tvrdí, že měl nejméně 32 zvláštních znamení. Mezi ně patří dlouhé ušní lalůčky, kudrnaté vlasy a znaménko uprostřed čela.

10 Znaky Buddhu a jejich chrám

11


Stáhnout ppt "Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před."

Podobné prezentace


Reklamy Google