Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz"— Transkript prezentace:

1

2 Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Kliknutím postoupíte v prezentaci Prezentace se spustí za chvilku

3 Hinduismus Filip Boril 2009 ˇ

4 Hinduismus

5 Hinduismus

6 Hinduismus Obecně lze říci, že hinduismus je velmi různorodé, otevřené a tolerantní náboženství s absencí jediného standardního dogmatu. Cílem hinduisty je konečné duchovní vysvobození z koloběhu života a smrti (mókša). Mezi nejvýznamnější směry hinduismu patří višnuismus a šivaismus. Česká hinduistická náboženská společnost se hlásí k hinduismu reprezentovanému Pančajati Mahánirvání Akhárou a jejím představitelem Jeho Svatostí mahámandaléšvarem paramhansem svámím Mahéšvaránandou. Hinduismus je souborné označení pro velké množství náboženských a filozofických směrů, zvyklostí a tradic. Vyznává ho téměř jedna miliarda lidí, hlavně v Indii a v Nepálu, ale i v Bangladéši, Pákistánu a na Srí Lance. Určitým kriteriem příslušnosti k hinduismu je uznávání védských tradic (védy jsou nejstarší duchovní a náboženské spisy na světě z doby před přibližně 5000 lety), i když v praxi se od nich řada pozdějších směrů odchyluje.

7 » Hinduismus Vznik 15. století př.n.l.
Hinduismus je narozdíl od křesťanství nebo islámu spíše celým stromem náboženských a filozofických učení. Názorová snášenlivost starých Indů je výjimečná. Byla jim totiž naprosto cizí myšlenka, že by pravda mohla mít jen jednu jedinnou podobu - naopak byli přesvědčeni, že pravdu je třeba neustále hledat. Společným jmenovatelem všech hinduistických směrů je pouze víra v posvátnost a neomylnost védských spisů. Rozšíření Indie, Nepál, Srí Lanka Už v nejstarších dobách vzniklo díky drsnému indickému podnebí a úskalí přírody přesvědčení, že pozemský život přináší mnohem víc bolesti a utrpení, než radosti a štěstí. Věřili, že člověk se může zbavit utrpení jen tím, že postupně překoná pouta, jimiž ho tělesné smysly vážou k okolnímu světu. Došlo to dokonce tak daleko, že mnozí učenci prohlašovali hmotný svět za pouhou iluzi ( mája ), z níž se člověk musí probudit.

8 Hinduismus Védy ( znalost ) vznikaly asi od 15. do 9. stol.př.n.l.. Po dlouhou dobu byly předávány pouze ústně od jednoho pokolení kněží k následujícímu a žáci se je učili nazpaměť. Sestávají ze čtyř sbírek a obsahují modlitby k bohům, popis obětních obřadů i kouzelná zaříkadla. Poprvé se zde také objevuje jedna z ústředních myšlenek celé indické filozofie - teorie o reinkarnaci, čili převtělování, které se řídí podle karmického zákona odplaty. To znamená, že každé další převtělení se děje podle zásluh v předchozím životě, přičemž řetězec převtělování nezahrnuje jen lidské bytosti, nýbrž vše živé od nejmenšího hmyzu až po brahmíny - nejvyšší lidskou kastu. Upanišády jsou pravděpodobně nejstarší filozofické texty na naší planetě. Ty první a nejdůležitější vznikly asi v 8. a 7. století př.n.l. a patří ke skvostům starověké literatury. Jsou v nich shrnuty a zároveň vyloženy staré védské myšlenky - celá další indická filozofie z upanišád čerpala, a to jak samotný hinduismus, tak i buddhismus, který se od hinduismu oddělil.

9 Tři hlavní bohové - Brahma, Višnu a Šiva
Hinduismus Tři hlavní bohové - Brahma, Višnu a Šiva

10 Obřady k uctění posvátné řeky Gangy.
Hinduismus Obřady k uctění posvátné řeky Gangy.

11 Hinduismus Filip Boril 2009 ˇ Prehrát znovu ˇ Vrátit se zpet ˇ
Znovu spustit prezentaci Vrátit se zpet ˇ Na domovskou stránku Stáhnout Ve formátu pro PowerPoint 2007 Konec


Stáhnout ppt "Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz"

Podobné prezentace


Reklamy Google