Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Dějepis 6. ročník Věra Branšovská

3 Starověká Indie Ve 3. tisíciletí začaly vznikat v povodí řeky Indus první městské státy.

4 Civilizace v údolí Indu Domy byly patrové i přízemní, měly kanalizaci, byly vybaveny vodovody a pitnou vodou. Ulice se protínaly v pravém úhlu.

5 Civilizace v údolí Indu Uprostřed měst stály pevnosti.tzv. citadely. Původními obyvateli byli protoindové.

6 Arjové Ve 2. tisíciletí př.n.l. se objevili v povodí Indu a Gangy kočovné bojovné kmeny Árjů a založili nový stát.

7 Společnost dle brahmánského učení se rozdělovala přísně na čtyři skupiny: 1) vládnoucí vrstvu tvořili kněží – BRAHMÁNI 2) bojovníci 3) rolníci obchodníci a řemeslníci 4) šúdrové

8 Společnost Bezprávné původní obyvatelstvo-NEDOTKNUTELNÍ se nesměli dotknout příslušníka některé z kast.

9 Brahmanismus náboženství, které hlásá nerovnost lidí. Ten, kdo žije v souladu s předpisy své kasty, se zrodí k lepšímu životu.

10 Budhismus Náboženství o rovnosti lidí. Jednou ze zásad budhismu je nenásilí. Rozšířil se ve střední Asii a v Číně.

11 Budha Osvícený princ Siddhárta Gautama. Odmalička vyrůstal v přepychu, oddělen od utrpení a smutku. Opustil palác a odešel hledat pravdu o životě.

12 Budha Pochopil, co je lidský život. Začal kázat o příčinách lidského utrpení a o osmidílné stezce, která může člověka vysvobodit z koloběhu života a smrti.

13 Indická kultura Indové vytvořili : desetinnou soustavu znaky pro číslice eposy: Mahabharáta Ramájana

14 Zdroje: Učebnice pro ZŠ Dějiny pravěku a starověkého Orientu Práce s.r.o., SPL Praha, 1994 www.Google. cz Použití obrázku z Klipartu MS office http://www.google.cz/images?um=1&hl=cs&tbs=isch%3A1&sa=1&q=starov%C4%9Bk%C3% A1+indie+arjov%C3%A9&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google