Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dvoucestný usměrňovač

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dvoucestný usměrňovač"— Transkript prezentace:

1 Dvoucestný usměrňovač
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Dvoucestný usměrňovač VY_30_INOVACE_ELE_737 Vypracoval: Ing. Josef Semrád

2 Dvoucestný usměrňovač
Schéma zapojení: Dvoucestný usměrňovač využívá čtyři diody v můstkovém zapojení (Graetzův můstek). Je to nejpoužívanější způsob usměrňování střídavého proudu.

3 Princip činnosti: Při kladné půlperiodě střídavého napětí jsou diody D1 a D3 v propustném směru - z toho vyplývá polarita napětí na svorkách - viz obrázek: Naopak - diody D2, D4 jsou polarizovány v závěrném směru, proud jimi tedy neprochází. Při záporné půlperiodě jsou v propustném směru diody D2 a D4 - tomu odpovídá shodná polarita napětí jako v případě (a):

4 Průběh vstupního střídavého napětí:
Průběh usměrněného napětí bez kondenzátoru: Účinnost usměrňovače se čtyřmi diodami je dvojnásobná oproti jednocestnému usměrňovači. Průběh usměrněného napětí s kondenzátorem: Kondenzátor působí jako filtr, který vyhladí nepravi-delný průběh napětí. Čím vyšší je kapacita C, tím víc se blíží průběh napětí přímce.

5 PRACOVNÍ LIST Kontrolní otázky: • Prochází proud současně všemi diodami? • Používá se častěji jednocestný nebo dvoucestný usměrňovač? • K čemu slouží kondenzátor?

6 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických


Stáhnout ppt "Dvoucestný usměrňovač"

Podobné prezentace


Reklamy Google