Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záchody, záchodové mísy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záchody, záchodové mísy"— Transkript prezentace:

1 Záchody, záchodové mísy
Střední odborná škola Otrokovice Záchody, záchodové mísy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/11 Název DUM Záchody, záchodové mísy Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Místnosti WC, klozetové mísy Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Velikost místnosti WC, rozdělení záchodových mís, závěsné a stacionární WC mísy, umístění WC mísy, velikosti WC mísy Datum

3 Záchody, záchodové mísy
Náplň výuky: Velikost místnosti WC Rozdělení záchodových mís Závěsné a stacionární WC mísy Umístění WC mísy Velikosti WC mísy

4 Velikost místnosti WC Místnosti, v nichž jsou umístěny záchodové mísy mohou mít různou velikost. Někdy je prostor omezen a není možno si WC mísu vybírat dle vlastního rozhodnutí. Je to zejména v panelových domech, kde je velikost místnosti dána a nelze ji měnit. Vždy však musí být dodrženy hygienické předpisy, které uvádějí minimální velikosti místnosti WC. Rozhodující pro velikost místnosti je směr otevírání dveří a dále, zda je v místnosti také umístěno umyvadlo nebo součástí WC je samostatná předsíňka s umyvadlem. Zvláštní předpisy pro velikost místnosti platí, pokud má WC sloužit pro osoby s omezenou pohyblivostí – osoba na vozíčku. V těchto případech nestačí jen zvětšit velikost místnosti, ale musí být ve vhodných místech pevně zabudována madla.

5 Obr. 1: Rozměry místnosti WC v závislosti na otevírání dveří

6 Rozdělení záchodových mís
Záchodové mísy se rozdělují podle několika hledisek. Podle vnitřního tvaru se dělí WC mísy na: typ Baltik – hluboké splachování, exkrementy padají přímo do vody; jde o typ, který je velmi běžný a používá se všude typ Panama – mělké splachování, exkrementy zůstávají na vnitřní ploše (nazývané zrcadlo) a do vody jdou teprve po spláchnutí; tento typ se používá v nemocnicích, léčebnách a sanatoriích, kde je potřeba dělat rozbor stolice u nemocných osob. Podle materiálu se dělí na: vyrobené z technické keramiky a z nerezového plechu (tzv. antivandalové provedení do veřejných prostor. Podle připevnění se rozlišují mísy montované k podlaze (stacionární) a ke stěně (závěsné).

7 Obr. 2: WC mísy v letadle V dopravních prostředcích se používají tvarově a velikostně WC mísy přizpůsobené velikosti prostoru, v němž jsou umístěny

8 Závěsné a stacionární WC mísy
Klasické WC mísy se připevňují k podlaze (stacionární), a to dvěma nebo čtyřmi šrouby. Tyto mísy se vyrábějí již přes sto let a mění se u nich jak vnější, tak i vnitřní tvar. Z hlediska úspory vody pro splachování je důležitý vnitřní tvar. Díky správnému zaoblení a glazovanému povrchu stěn se podařilo snížit „velké splachování“ z 10 litrů na 6 litrů. Přibližně 20 let se vyrábějí a instalují závěsné klozetové mísy. Tyto mísy se zavěšují na předem připravené stavební prvky nebo předmontované systémy. Správně provedená instalace zaručuje zatížení 450 kg bez porušení zavěšení nebo utržení mísy. Závěsné i stacionární klozetové mísy se vyrábějí z diturvitu i nerezového plechu.

9 Obr. 3: Závěsný typ WC mísy

10 Umístění WC mísy Dříve se umísťovaly WC mísy do samostatné místnosti. Podle hygienických předpisů může být WC mísa umístěna také v jedné místnosti s jinými ZP, pokud je jako druhá. Znamená to, že jedna WC mísa je umístěna v samostatné místnosti a každá další může již být s jinými ZP v dalších místnostech. Nejčastěji se umísťují WC mísy v jedné místnosti společně s bidety, pisoáry, někdy i s vaničkami na nohy. Při umístění mísy s dalšími ZP je třeba dodržet vzájemnou vzdálenost mezi jednotlivými předměty. Je třeba také pamatovat na potřebu větrat místnost. Není tedy vždy vhodné kombinovat umístění WC mísy s několika dalšími ZP. Pokud se toto provádí, pak se instalují mezi ZP okrasné přepážky, kdy není vidět z jednoho ZP na druhý.

11 Obr. 4: Umístění WC mísy s jinými zařizovacími předměty; vlevo s bidetem a pisoárem, vpravo s bidetem

12 Obr. 5: WC mísa v antivandalovém provedení umístěná ve vlaku Regiojet

13 Velikosti a tvary WC mísy
Klozetové mísy se vyrábějí v několika velikostech: pro dospělé, pro děti v mateřských školách a pro děti v jeslích. Jedná se o různé rozměry – šířka, délka, výška. Mimo tyto parametry se rozdělují WC mísy pro dospělé osoby zdravé a s omezenou pohyblivostí. WC mísy pro nemocné osoby s pohybovými problémy mají větší výšku. Tak se pohodlněji sedá i vstává z mísy, protože nemocné osoby špatně ohýbají kolena apod. Nejvyšší WC mísy mají od podlahu po sedátko výšku až 53 cm. Venkovní tvary jsou všeobecně známé. Vyrábějí se však také rohové WC mísy, které se instalují do místností malých, kde by se klasický tvar mísy nevešel. V obchodech tyto mísy v nabídce nejsou. Výrobci je však zveřejňují ve svých výrobních katalozích, někteří i na internetových stránkách.

14 Kontrolní otázky: Na čem závisí velikost místnosti s WC mísou?
Jaké je základní rozdělení klozetových mís? Jaké zatížení vydrží závěsná WC mísy správně osazená? V jakých velikostech se vyrábějí WC mísy? Kde se osazují rohové mísy?

15 Seznam obrázků: Obr. 1: Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní

16 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Záchody, záchodové mísy"

Podobné prezentace


Reklamy Google