Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
říjen 2013 VY_32_INOVACE_AGJ_140109 Vazba going to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Vazba going to Najděte a vyznačte slovesa.
Tom is going to become a doctor. He is going to find a perfect girlfriend. He is going to travel the world. Jane is going to win an Olympic medal. She is going to be rich. She is not going to get married. A: Are you going to invite John to your party? B: No, I´m not going to invite him. A: What are you going to wear to the party? obr. 1

3 Vazba going to Řešení Tom is going to become a doctor. He is going to find a perfect girlfriend. He is going to travel the world. Jane is going to win an Olympic medal. She is going to be rich. She is not going to get married. A: Are you going to invite John to your party? B: No, I´m not going to invite him. A: What are you going to wear to the party? obr. 1

4 Vazba going to Vazbu going to v angličtině používáme, když vyjadřujeme úmysl do budoucna něco udělat. Říkáme, že hodláme něco udělat a už jsme se tak rozhodli před okamžikem promluvy. Je to náš plán či ambice. Rozhodnul jsem se  I am going to do it   minulost  přítomnost  budoucnost I am going to become a doctor. = Hodlám se stát lékařem. She is not going to sell her car. = Nehodlá prodat své auto. Are you going to watch TV tonight? = Hodláš se dnes večer dívat na TV? Yes, I am./ No, I´m not.= Ano, hodlám./Ne, nehodlám. How long are your friends going to stay here? = Jak dlouho zde hodlají tví přátelé zůstat?

5 Vazba going to Vazba going to vyjadřuje úmysl do budoucna.
Říkáme, že hodláme něco udělat. Je to náš plán či ambice. Věta kladná a záporná: Podmět Tvar slovesa „be“ Vazba going to Infinitiv I am do … He/She/It is (not) going to be … We/You/They are sell … Otázka: Tvar slovesa „be“ Podmět Vazba going to Infinitiv Am I do …? Is he/she/it going to be …? Are we/you/they sell …?

6 VYZKOUŠEJTE SI. ÚKOL: Doplňte do vět vhodné kladné nebo záporné tvary slovesa „be“. I´m not going to go out tonight. I don´t feel well. Jim __ going to buy a new laptop. The old one is not fast enough. We ____ going to see Green Day next month. We are so excited. My friends ____ going to have a party. Do you want to go? I ____ going to listen to this CD again. The music is so boring. Tom loves his guitar. He ___ going to sell it. They ____ going to visit us next summer.

7 Vazba going to ŘEŠENÍ: I´m not going to go out tonight. I don´t feel well. Jim is going to buy a new laptop. The old one is not fast enough. We are going to see Green Day next month. We are so excited. My friends are going to have a party. Do you want to go? I´m not going to listen to this CD again. The music is so boring. Tom loves his guitar. He isn´t going to sell it. They are going to visit us next summer.

8 Podmět + tvar slovesa „be“ + vazba going to + infinitiv
ÚKOL: Napište kladné věty s vazbou going to. 1) We/study English in Britain/next summer. We are going to study English in Britain next summer. My parents/buy a new car/next Christmas. I/study economics/ at university. Peggy/visit her grandpa/next weekend. Tim and Jake/order a pizza/tonight.

9 Nyní převeďte věty do záporu.
ŘEŠENÍ Kladné věty s vazbou going to. 1) We/study English in Britain/next summer. We are going to study English in Britain next summer. My parents/buy a new car/next Christmas. My parents are going to buy a new car next Christmas. 3) I/study economics/ at university. I am going to study economics at university. 4) Peggy/visit her grandpa/next weekend. Peggy is going to visit her grandpa next weekend. 5) Tim and Jake/order a pizza/tonight. Tim and Jake are going to order a pizza tonight. Nyní převeďte věty do záporu.

10 Otázky s vazbou going to
V otázce s vazbou going to můžeme na začátku věty použít také tázací výrazy jako je např. What, When, Which ..? atd. Slovosled v otázce: Tvar slovesa „be“ Podmět Vazba going to Infinitiv Am I do …? Is he/she/it going to be …? Are we/you/they sell …? Tázací výraz Tvar slovesa „be“ Podmět Vazba going to Infinitiv What am I do …? When is he/she/it going to be …? Which friends are we/you/they invite …?

11 VYTVOŘTE OTÁZKY. ÚKOL: Vytvořte otázky s vazbou going to.
1) What/you/wear/to the disco? What are you going to wear to the disco? What time/you/get up tomorrow? How long/your friends/stay in Britain? When/you/visit me again? What time/Jim/phone you tonight?

12 VYTVOŘTE OTÁZKY. ŘEŠENÍ: Otázky s vazbou going to.
1) What/you/wear/to the disco? What are you going to wear to the disco? What time/you/get up tomorrow? What time are you going to get up tomorrow? 3) How long/your friends/stay in Britain? How long are your friends going to stay in Britain? 4) When/you/visit me again? When are you going to visit me again? 5) What time/Jim/phone you tonight? What time is Jim going to phone you tonight?

13 Vazba going to – předpověď do budoucna
Vazbu going to v angličtině také můžeme použít, když vyjadřujeme předpověď do budoucna na základě zjevných důkazů, že se něco určitě stane. Look at the black clouds! It´s going to rain. (= Je jasné, že bude pršet, vidíme mraky.) She is going to have a baby. (=Vidíme, že je těhotná.) I didn´t study yesterday, I´m going to fail the test. (=Neučil jsem se, test nezvládnu.) obr. 2

14 Závěrečný úkol. ÚKOL: Odpovězte na otázky celou větou a přidejte detaily. What are you going to do tonight? What are you going to do next weekend? Where are you going to travel on summer holidays? What car are you going to buy? What are you going to study next when you leave this school? What kind of jobs are you going to find in the future? Is it going to rain?

15 POUŽITÁ LITERATURA MATURITA SOLUTIONS Pre-Intermediate STUDENT´S BOOK. Oxford University Press, ISBN MURPHY, Raymond. Essential Grammar in Use. London: Cambridge University Press, ISBN

16 CITACE ZDROJŮ obr.1: Doctor Clip Art [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr.2: Cartoon weather set rain 2 Clip Art [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z:


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google