Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. leden 2014VY_32_INOVACE_AGJ_140210 NÁVRHY A PŘEMLOUVÁNÍ

2 Tom phones Amy Najděte věty, které vyjadřují nějaký návrh. Tom: Hello, this is Tom, can I speak to Amy, please? Amy: It´s me, hi Tom. Tom: Would you like to do something this afternoon? Amy: I don´t know, I´ve got a lot of homework. Tom: Oh, come on! How about going swimming? Amy: Sorry, I´m not sure. I´d rather do something else. Tom: Shall we go to the cinema? Amy: Oh, I can´t, I don´t have any money. Tom: All right. Let´s go for an ice-cream, then. I´ll pay. Amy: Great idea! Why don´t you come to my house at 3 o´clock? Tom: OK, see you there, bye Amy. Amy: Great, bye Tom.

3 Tom phones Amy Řešení: Tom: Hello, this is Tom, can I speak to Amy, please? Amy: It´s me, hi Tom. Tom: Would you like to do something this afternoon? Amy: I don´t know, I´ve got a lot of homework. Tom: Oh, come on! How about going swimming? Amy: Sorry, I´m not sure. I´d rather do something else. Tom: Shall we go to the cinema? Amy: Oh, I can´t, I don´t have any money. Tom: All right. Let's go for an ice-cream, then. I´ll pay. Amy: Great idea! Why don´t you come to my house at 3 o´clock? Tom: OK, see you there, bye Amy. Amy: Great, bye Tom.

4 Návrhy a přemlouvání Návrh k nějaké činnosti můžeme udělat několika způsoby: Let´s go cycling./Let´s play cards. (Pojďme na kolo./Zahrejme si karty.) Shall we watch TV?/Shall we go out? (Podíváme se na TV?/Půjdeme ven?) Why don´t you come to my house? (Co kdybys přišel ke mně domů?) What about going swimming? (Což si tak jít zaplavat?) How about playing a game? (Což si tak zahrát nějakou hru?) Let´s1. tvar slovesa. Shall we +1. tvar slovesa? Why don´t you1. tvar slovesa? What about-ing tvar slovesa? + How about-ing tvar slovesa?

5 Přijmutí a odmítnutí návrhů Když přijímáme návrh, můžeme použít např. tyto výrazy. Yes, that sounds great. Great! Good idea! OK All right. Why not. Když odmítáme návrh, můžeme použít např. tyto výrazy. No, thanks. I´d rather not. No, I´m sorry. I can´t. I don´t know. I´m not sure. I´d prefer to do something else. I´d rather (go swimming.)

6 Úkol: Seřaďte věty v rozhovoru. ___ John: Really? Let´s play basketball, then. _1_ John:What do you want to do, Bart? ___ Bart:The cinema is closed today. ___ John:How about going cycling? ___ Bart:I don´t know. ___ John:How about going to the cinema? ___ John:Cool, let´s go cycling, then. ___ Bart:Great idea! ___ Bart: OK. Let´s go. ___ Bart:I´d rather not. I don´t like playing basketball.

7 Řešení: _5_ John: Really? Let´s play basketball, then. _1_ John:What do you want to do, Bart? _4_ Bart:The cinema is closed today. _7_ John:How about going cycling? _2_ Bart:I don´t know. _3_ John:How about going to the cinema? _9_ John:Cool, let´s go cycling, then. _8_ Bart:Great idea! 10_ Bart: OK. Let´s go. _6_ Bart:I´d rather not. I don´t like playing basketball.

8 Řešení – Seřazený rozhovor: _1_ John:What do you want to do, Bart? _2_ Bart:I don´t know. _3_ John:How about going to the cinema? _4_ Bart:The cinema is closed today. _5_ John: Really? Let´s play basketball, then. _6_ Bart:I´d rather not. I don´t like playing basketball. _7_ John:How about going cycling? _8_ Bart:Great idea! _9_ John:Cool, let´s go cycling, then. 10_ Bart: OK. Let´s go.

9 Návrhy: Let´s + inf.. Shall we + inf..? Why don´t we + inf..? How about + ing? What about + ing? Souhlas: Yes, that sounds great. OK/All right./Great! Good idea! Yes, why not. Nesouhlas: No, thanks. I´d rather not. No, I´m sorry. I can´t. I don´t know. I´m not sure. I´d prefer to do something else. I´d rather (go swimming.) ÚKOL: Doplňte rozhovor. A What do you want to do? B I don´t know. A What about ____________ ? B No, I´d prefer to do something else. A How about__________? B I´m not sure. A All right, let´s ________ ? B Yes, great idea! play PC games work in the garden do the washing up go shopping go for a walkwatch TV visit some friends play cards surf the Internet study English go to a club go out Doplňte do rozhovoru návrhy činností, které byste chtěli společně podniknout. Můžete si vybrat z nabídky v rámečku.

10 Pracujte ve dvojici. Přečtěte si pokyny a napište rozhovor. A Navrhněte známému nějakou činnost. _Hi, would you like to (watch a film) today? B Odmítněte návrh a řekněte proč. _____________________________________ A Navrhněte jinou činnost. _____________________________________ B Souhlaste s návrhem. _____________________________________ A Reagujte a navrhněte místo setkání. _____________________________________ B Souhlaste s místem setkání a navrhněte čas. _____________________________________ A Potvrďte čas a rozlučte se se známým. _____________________________________ B Rozlučte se s A.. _____________________________________ Návrhy: Let´s + inf.. Shall we + inf..? Why don´t we + inf..? How about + ing? What about + ing? Souhlas: Yes, that sounds great. OK/All right./Great! Good idea! Yes, why not. Nesouhlas: No, thanks. I´d rather not. No, I´m sorry. I can´t. I don´t know. I´m not sure. I´d prefer to do something else. I´d rather (go swimming.)

11 POUŽITÁ LITERATURA Horizons 1. Oxford: Oxford University Press, 2005. ISBN 978 0 19 438876 4. MATURITA SOLUTIONS Elementary STUDENT´S BOOK. Oxford University Press, 2012. ISBN 978-0-19-455279-0


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google