Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity II/2 – Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách Autor Mgr. Radmila Vovková Číslo materiálu VY_22_INOVACE_ANJ_1S1U_VO_27_09 Název Present Simple Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Anglický jazyk Ročník 1.roč. SŠ, 1. roč. SOU Tématický celek Gramatika Anotace Výkladová prezentace seznamuje žáky s použitím a tvorbou přítomného času prostého. Prezentace obsahuje cvičení, na kterém si žáci procvičí danou látku. Součástí je klíč ke cvičením. Metodický pokyn Viz předposlední strana prezentace Klíčová slova Do, does, don‘t, doesn‘t Očekávaný výstup Žáci se seznámí s tvořením přítomného času v kladných a záporných větách a v otázkách. Své znalosti pak prověří ve cvičení v závěru prezentace. Datum vytvoření 19.3.2013

2 Přítomný čas prostý

3 Přítomný čas prostý vyjadřuje děj, který : 1. má všeobecnou platnost The Earth goes round the Sun. – Země obíhá okolo Slunce. 2. trvá v delším časovém úseku I speak French fluently. – Mluvím plynule francouzsky. 3. pravidelně se opakuje I usually start work at 8 o´clock. – Obvykle začínám pracovat v 8 hodin.

4 TVOŘENÍ: oznamovací věta podmět Sloveso v infinitivu bez “to“ + I work. You study. We read. They dream.

5 + + DO NOT = DON´T I don´t work. You don´t study. We don´t read. They don´t dream zápor záporná věta:

6 Pomocné sloveso Otázka + krátká odpovědˇ : Do I work ? Yes, I do. Do you study ? No, I don´t. Do we read ? Yes, we do. Do they dream ? No, they don´t. ++

7 PRAVOPISNÉ ZMĚNY ve 3. osobě jednotného čísla - HE, SHE, IT -s se na konec slovesa přidává přípona -s -es nebo -es u sloves končících na -s, -sh, -ch, -x He reads. She passes. It works. He watches. U sloves končících na -y, které předchází souhláska, dochází ke změně tohoto Y na I (změkčení) I study. - She studies. You worry. - He worries.

8 záporná věta ve 3.osobě jednotného čísla: + + He/she doesn´t read. It doesn´t work.

9 Otázka + krátká odpovědˇ: ++ Does he/she read? Does it work ? Yes, he/she does. No, he/she doesn´t.

10 Otázka: What…? Who …..? Which …..? When ……? Where …….? How ….? How often …..? _________ do you do? - I am a doctor. __________ is taller? Bill or John? - Bill. __________ newspaper does she read? - The Sun. __________ do you get up? - At 7 o´clock. __________ does he live? - In London. __________ old are you? – I´m seventeen. __________ do you go on holiday? - Twice a year. What Who Which When Where How How often

11 Use the words in brackets to write sentences: 1. telephone / know / not / your / I / do / number 2. London / sister / in / ? / your / live / does 3. at school / lunch / have / do/ they? 4. him /she / love /doesn´t 5.clean / every week / I / my bedroom 6.do / go / how often / you / fishing / ? 7. friend / your / is / where/ from / ? I do not know your telephone number. Does your sister live in London? Do they have lunch at school? She doesn’t love him. I clean my bedroom every week. How often do you go fishing? Where is your friend from?

12 Metodické pokyny k materiálu: 1) tento digitální učební materiál je zaměřen na osvojení si učiva týkajícího se přítomného času prostého a následné procvičení tohoto tématu 2) na prvních stranách se žáci seznámí se způsobem tvoření oznamovacích kladných vět, záporných vět a otázek 3) další část je zaměřena na tvorbu sloves ve 3. osobě jed. čísla a následně na jeho pravopisné změny 4) poslední část materiálu je zaměřena na procvičení osvojeného učiva 5) metodické pokyny jsou uvedeny u cvičení 6) cvičení lze využít v papírové podobě nebo s nimi lze pracovat skupinově na interaktivní tabuli

13 Zdroj: vlastní tvorba autora Murphy, Raymond. Essential Grammar in Use. Cambridge University Press, 1994. ISBN 0-521-35770-5. s. 11, 12, 13, 15.


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google