Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ / Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/4 Název DUM Jednotrubkový rozvod Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Charakteristika jednotrubkové vytápěcí soustavy, výhody, nevýhody, rozvody potrubí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Rozvod potrubí horizontální, vertikální, nucený oběh, armatury pro připojení Datum

3 Jednotrubkový rozvod Náplň výuky:
Charakteristika jednotrubkového rozvodu Výhody a nevýhody Způsoby rozvodu potrubí Armatury pro jednotrubkové rozvody

4 Charakteristika jednotrubkového rozvodu
Pro všechny jednotrubkové rozvody platí: Všechna otopná tělesa se připojují na společné potrubí pro přívodní i zpětný rozvod. Topná voda proudí jednotlivými tělesy v pořadí podle připojení. U každého následujícího tělesa se teplota topné vody sníží. - Aby měla všechna otopná tělesa stejný tepelný výkon musí se postupně zvětšovat jejich velikost.

5 Výhody a nevýhody Jednotrubkové otopné soustavy mají stejně jako ostatní vytápěcí soustavy své výhody i nevýhody. Podle převládajícího počtu výhod nebo nevýhod se zvolí rozvod jednotrubkový nebo dvoutrubkový. Výhody: menší spotřeba trubek, menší spotřeba tvarových kusů, menší počet spojů, nižší pořizovací náklady Nevýhody: největší teplota topné vody je v prvním OT a každé další má menší teplotu – tím má při stejných rozměrech menší výkon, nutnost použití speciálních armatur pro připojení OT

6 Způsoby rozvodu potrubí
Potrubí od kotle (rozvodné) potrubí se může vést několika způsoby. Konkrétní způsob vedení potrubí závisí na místních podmínkách. Potrubí může být vedeno spodním, horním nebo kombinovaným rozvodem. Nejčastěji se volí rozvod kombinovaný (u samotížného oběhu) nebo spodní (u nuceného oběhu). Rozvodné potrubí může být vedeno v poloze horizontální nebo vertikální. U horizontálního rozvodu je méně průrazů přes stropy a proto je ze stavebních důvodů jednodušší a také levnější. Průměry potrubí závisí na počtu otopných těles a požadavku předávání určitého množství tepla. U ocelového potrubí jsou od 1/2“ do 5/4“. V případě samotížného způsobu vytápění to může být i více.

7 Obr. 1: Jednotrubková soustava s kombinovaným rozvodem a vertikálním vedením

8 Obr. 2: Jednotrubková soustava s horizontálním rozvodem

9 Armatury pro jednotrubkové rozvody
U jednotrubkových otopných soustav se připojují otopná tělesa k potrubí různým způsobem. Nejjednodušší rozvody jsou bez armatur nebo jen s nejjednoduššími uzavíracími armaturami. Sníží se tak pořizovací náklady. Pro lepší rozdělení tepla se používají speciální armatury pro jednotrubkové soustavy. Tyto armatury jsou jednodílné nebo dvoudílné. Jejich průměr a zapojení provádí instalatér podle projektu. Armatury se připojují k potrubí a otopným tělesům podle návodu výrobce, běžné průměry připojení jsou od 3/8“ do 3/4“, u samotížných soustav to může být až 1“.

10 Obr. 3: Zapojení armatur různých konstrukcí na jednotrubkový rozvod

11 Obr. 4: Připojení armatury na otopné těleso u jednotrubkové soustavy

12 Obr. 5: Zapojení jednotrubkové soustavy s obtokem a armaturami na přívodu a vratu

13 Obr. 6: Připojení otopných těles a vedení potrubí bez obtoku a s obtokem

14 Kontrolní otázky: Čím je charakterizované jednotrubkové vytápění?
Jaké jsou výhody a nevýhody? Jakým způsobem je možno vést rozvodné potrubí? Co je horizontální a co vertikální rozvod potrubí? V jakých průměrech se osazují armatury k otopným tělesům?

15 Obrázky: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

16 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér. Praha, Sobotáles, ISBN:

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google