Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální stopy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální stopy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Digitální stopy Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co jsou to digitální stopy
Každý náš spot na blogu, poznámka v diskusi či aktivita na Facebooku za námi zanechává vyhledatelné informace. Podle nich je možné při troše štěstí zjistit nemálo informací o určité osobě. Od zájmů a názorů, až po vzhled či kamarády. Těmto informacím, které za sebou na Internetu zanecháváme budeme říkat digitální stopy.

3 Možnosti zneužití Krádeže identity Omezování soukromí Kyberšikana
Možnost zveřejnění osobních údajů, názorů a postojů Zdroj informací pro personalisty

4 Krádeže identity Pokud někdo dokáže prostřednictvím webu nasbírat dostatečné množství dat a údajů o vás, není problém založit falešný profil v sociální síti či blog a jeho prostřednictvím šířit například extremistické názory či spam. Druhá osoba se může za vás úspěšně vydávat. Osoba, se kterou probíhá komunikace často netuší, že na druhé straně je zloděj identity nikoli předpokládaná osoba V extrémním případě může krádež identity vést k ztrátě finančních prostředků či zaměstnání.

5 Omezování soukromí V prostředí internetu se nepohybujeme v čistě anonymním prostředí. Stopy, které za sebou zanecháváme, prozrazují mnohé o nás. Naše soukromí je tedy omezeno. Potenciálně se každý může stát postavou veřejnou. Je potřeba mít na paměti, každá naše aktivita na webu je potenciálně zviditelnitelná.

6 Zdroj dat (nejen) pro personalisty
Digitální stopy jsou snadno dosažitelným zdrojem informací o vaší osobě. V zásadě o vás řeknou obvykle více než běžný životopis. Personalisté běžně tato data využívají při pracovních pohovorech, a je tak opět potřeba pamatovat na to, že je nutné se chovat buďto velice obezřetně a opatrně, nebo jen tak aby vám zveřejnění a použití takovýchto informací nevadilo.

7 Cvičení Zkuste na Google < zadat postupně vaše jméno, niky a aliasy, které používáte na webu a vaše y. Projděte vždy prvních pět stran výsledků a vytvořte seznam toho co je opravdu o vás. Zahrajte si na personalistu. Informace dejte dohromady a vytvořte co nejlepší mozaiku toho, jaký je váš obraz na webu. Zvažte, jaké by pro vás mohla mít taková rešerše následky, pokud byste se ucházeli o práci.

8 Zdroje digitálních stop
Diskuse pod články Profily a aktivita v sociálních sítích či na Wikipedii Vlastní blogy a stránky Twitter Členství ve spolcích, které na web umísťují jména členů Registrace na internetových stránkách

9 Proč děláme stopy Důvody lze rozdělit do několika kategorií; jednak je to pohodlnost, neopatrnost, socializační procesy na Internetu. Stopy jsou tvořeny technickými prostředky a je jen na nás, jak s nimi budeme nakládat. Nemalé nebezpečí se skrývá v technologii OpenID, která vám umožní jednotné přihlášení na velké množství služeb. Zde je vysledování dat obvykle ještě jednodušší než obvykle.

10 Minimalizace následků
Pokud chceme webové služby plnohodnotně využívat, pak se zanechávání webových služeb asi nevyhneme. Je ale možné minimalizovat následky svého jednání dodržováním několika málo jednoduchých zásad. Následující pravidla vnímejte jako běžně dostatečná. Pokud pracujete jako agenti tajné služby, pak se s nimi ale zřejmě nespokojíte.

11 Minimalizace následků II.
Používejte více přihlašovacích jmen a přezdívek. Niky je nespojujte s něčím, co by přímo ukazovalo na vaši osobu. Př.: nik jana-nova.olbramovice není opravdu dobrá volba. Používejte více hesel netriviální složitosti. Nepoužívejte pracovní či školní ovou adresu tam, kde to není potřeba. Pečlivě zvažujte, kde zveřejníte svojí fotografii.

12 Minimalizace následků III.
Používejte více ových adres, které si nejsou příliš podobné. Pamatujte, že ne vždy je možné si zajistit plnou anonymitu. Pro větší anonymitu (skrytí IP adresy) je možné užít Proxy Server (pro zkušenější uživatele). Pravidelně stopy kontrolujte skrze vyhledávače. Můžete tak efektivně minimalizovat překvapení. Neukládejte hesla v počítači a zvažte, jaké cookies budete mít uložené i po ukončení práce s prohlížečem.

13 Otázky k diskusi Proč jsou digitální stopy nebezpečné?
Co znamená zcizení identity? Jaká s sebou nese rizika? Dokázali byste někomu ukrást identitu? Jak? Používáte digitálních stop k zjišťování informací o kamarádech či učitelích? Jak je možno digitální stopy použít při kyberšikaně? Lze se nějak efektivně bránit? Používáte OpenID? Jaké přináší výhody a jaké možné problémy?

14 Rozšiřující literatura
POŽÁR, Josef, HNÍK, Václav. Specifické problémy boje s kybernetickou kriminalitou [online]. Praze : Policejní akademie ČR, [cit ]. Dostupný z WWW: < ČERNÝ, Michal. Znáte své digitální stopy?. Lupa : server o českém Internetu [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN HOUSER, Pavel. Bezpečnostní rizika aplikací Web 2.0: zmatek nad zmatek. Lupa : server o českém Internetu [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < zmatek/>. ISSN LORENZ, Michal. Kyberpsychologický profil uživatelů komunity Inflow: průzkum avatarů v blogosféře. Inflow : informatin journal [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < uzivatelu-komunity-inflow-pruzkum-avataru-v-blogosfere>. ISSN


Stáhnout ppt "Digitální stopy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google