Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. X Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA X_ČJS, DUM 4 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Duben Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem dubnem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Obrazový materiál:
Adam Adolf: Liturgický rok, Vyšehrad, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Pfleiderer Rudolf: Atributy světců, Unicornis, Praha 1992 Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika,Arca JiMfa, Třebíč 1997,1.vydání, ISBN X Skružný Ludvík: Atributy, Městské muzeum v Čelákovicích, Čelákovice 1996, 1.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Obrazový materiál: Louka se stromy [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Violka lesní [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Kominík [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Žena v klobouku [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Země [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Vojtěch1[cit ].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Vojtěch 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jiří 1[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jiří 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Oheň [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pampelišky 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pampelišky2[cit ].Dostupný pod licencí CreativeCommons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část čtvrtá D U B E N

4 Charakteristika měsíce
Při staročeském dělení roku na dvě přirozená období: léto a zimu, je právě duben pokládán za měsíc, ve kterém zima definitivně přichází o svou vládu. Proto je duben pověstný svým nestálým a proměnlivým počasím, kterému se říká „aprílové“. Bývá prvním měsícem s bouřkami a posledním se sněhovými srážkami. V přírodě se už všechno zelená. Louky žloutnou květy pampelišek a začínají kvést i stromy a keře.

5 Pranostiky o měsíci dubnu
Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Copak by to bylo za duben, aby jaro nevyvedl aprílem. V dubnu se zima a léto o vládu přetahují. Nechť si duben sebelepší bývá, ovčákovi hůl přec jen se zasněžívá. Jak prvně zahřmí, fialka víc nevoní.

6 1.4. Apríl Pranostika Zvyky bývá mokrý máj.
Prší-li na 1.dubna, bývá mokrý máj. Zvyky V tento den si dává každý pozor, aby nebyl „vyveden aprílem“. „Apríl“ nebo-li „aprílový žertík“, je záměrně navozená situace, kdy člověk uvěří mylné informaci a tím pobaví toho, kdo zná pravdu. Ale jen takový žert je dobrý, který je vtipný a přitom ohleduplný.

7 22. 4. Den Země Planeta Země je naším domovem
22.4. Den Země Planeta Země je naším domovem. Její stáří se odhaduje na pět miliard let. Předmět a historie svátku V tento den si připomínáme více než kdy jindy svou odpovědnost za naši planetu. Vždyť budeme-li se k ní chovat moudře a ohleduplně, zůstane krásnou pro nás i pro naše potomky. Poprvé se Den Země slavil v USA v roce 1970. Zvyky Probíhají různé vzdělávací a kulturní akce. Pořádají se brigády – například na sázení stromků nebo úklid přírody.

8 23. 4. Vojtěch Svatý Vojtěch žil v 10. stol
23.4. Vojtěch Svatý Vojtěch žil v 10. stol. Stal se pražským biskupem a později mučedníkem. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován v biskupském rouchu (s mitrou, berlou) a s veslem či oštěpem. Pranostika O svatém Vojtěchu, před zimou pod střechu. Zvyky Většinou nějak souvisely s holuby. Děvčata například čarovala s holoubětem, které jim mělo pomoci získat milého.

9 24. 4. Jiří Svatý Jiří Kapadocký žil na přelomu 3. a 4. století (. )
24.4. Jiří Svatý Jiří Kapadocký žil na přelomu 3. a 4. století (?). Stal se vojákem a později mučedníkem. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován jako voják bojující na koni s drakem. Saň zabíjí kopím. Pranostika Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Zvyky Začínala letní polovina roku. Proto se věřilo, že se dnes otevírá země. Poddaní odváděli vrchnosti jarní platby a zahajovala se pastva hovězího dobytka.

10 30.4. Čarodějnice Čarodějnicí byla žena, o níž se věřilo, že je ve spojení s nečistými silami.
Předmět svátku Věřilo se, že o této - Filipojakubské, či Valpuržině - noci mají čarodějnice a čarodějové velkou moc. Zvyky Lidé se na dnešní večer důkladně připravovali. Například se radilo toto: „Posledního dubna před soumrakem se mají do obytného stavení, stodol, úlů, chlévů, sklepů a na studnice zastrkovat březové, vrbové, bukové, bezové, angreštové větvičky a kapraď, aby dům nenavštívily čarodějnice a neškodily.“ Na ochranu se také pálily ohně. Odtud dnešní zvyk „pálení čarodějnic“.

11 DUBEN Chvilku prší, chvilku zebe, chvilku padá břečka z nebe.
Jan Susa Chvilku prší, chvilku zebe, chvilku padá břečka z nebe. Chviku svítí sluníčko. Vstávej! Vstávej, travičko! Za chviličku prší znova, je to doba aprílová. Vlaštovky k nám přiletí podívat se na děti, na cvrnkání kuliček, na barvení vajíček. (Rok v obrázcích a říkankách)

12 DUBEN Vesele svítí jarní slunce na všecky květy na meruňce
Ivan Blatný Vesele svítí jarní slunce na všecky květy na meruňce a na ty bílé na třešních, které se třpytí jako sníh.

13 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Dokonči pranostiku: Jak prvně zahřmí, fialka víc… Co je to aprílový žertík? Jak je stará planeta Země? Kdo to byl svatý Vojtěch? S kým bývá zobrazován svatý Jiří? Jaký zvyk se dodržuje na Čarodějnice?

14 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google