Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. X Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada X _ ČJS, DUM 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Leden Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem lednem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Obrazový materiál:
Adam Adolf: Liturgický rok, Vyšehrad, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kotulová Eva: Kalendář aneb kniha o věčnosti času, Nakladatelství Svoboda, Praha 1978, 1.vydání, Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Pfleiderer Rudolf: Atributy světců, Unicornis, Praha 1992 Profantová Zuzana: Dúha vodu pije, Tatran, Bratislava 1986, 1.vydání, Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika, Arca JiMfa,Třebíč 1997, 1.vydání,ISBN X Skružný Ludvík: Atributy, Městské muzeum v Čelákovicích, Čelákovice 1996, 1.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Obrazový materiál: Velký státní znak ČR [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Tři králové [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sv.Vincent [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sněhulák [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Ostatní obrázky – fotoarchiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část první L E D E N

4 Charakteristika měsíce
Leden zahajuje nový kalendářní rok. Zatímco Země je začátkem měsíce Slunci nejblíže, zima je na naší severní polokouli na vrcholu své vlády. Panují tuhé mrazy a vítr přináší sněhové vánice. Proto je leden zhruba v polovině všech zim nejchladnějším měsícem roku. Své o tomto měsíci vědí i školáci. Školní rok se na konci ledna láme v polovině a žáci si ze školy odnáší pololetní vysvědčení.

5 Pranostiky o měsíci lednu
Leden - roste den, roste i zima. Lednoví druhové - vánice a mrazové. Blaze sedlákovi v lednu u kamen a obilíčku pod sněhem. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Lednový déšť mokří role a hnojí svaté pole (hřbitov).

6 1.1. Nový rok Nový rok je podle našeho gregoriánského kalendáře prvním dnem roku.
Pranostika Na Nový rok o slepičí krok. Zvyky Lidé si přejí všechno dobré v novém roce a posílají si novoročenky. Říkávalo se: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ Toto pořekadlo vychází z víry, že co bude člověk dělat tento den, bude dělat po celý zbytek roku. Chodívalo se po koledě. Známé je koledování s lidovým hudebním nástrojem zvaným fanfrnoch.

7 1.1. státní svátek – Den obnovy samostatného českého státu
Z Československa vznikly 1. ledna 2003 dva samostatné státy: Česká republika a Slovenská republika. Prvním prezidentem České republiky se stal Václav Havel.

8 6.1. Tři králové Říká se tak mudrcům z východu, kteří se přišli do Betléma poklonit Ježíškovi.
Nejčastější způsob zobrazování Tři králové vzdávají úctu děťátku v jeslích. Přinášejí dary: zlato, kadidlo a myrhu. Jeden mívá černou pleť. Pranostika Na Tři krále o skok dále. Zvyky Tříkrálová obchůzka – koledníci, coby tři králové, zpívali píseň „My tři králové jdeme k vám“ a psali nade dveře počáteční písmena svých jmen (K+M+B) a letopočet. Některé zvyky byly stejné jako o Štědrém večeru - lití olova, pouštění lodiček a jiné.

9 22.1. Vincenc Svatý Vincenc ze Zaragozy byl prvomučedníkem Španělska na přelomu 3. a 4. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován s knihou, palmou, křížem, mlýnským kamenem, hroznem. Pranostika Když se Vincenc sluní, víno sudy plní. Zvyky Protože svatý Vincenc je patronem vinařů, usuzovalo se dle dnešního počasí, jaká bude úroda vína.

10 LEDEN Zas je zima a nás láká, postavit si sněhuláka.
Jan Susa Zas je zima a nás láká, postavit si sněhuláka. Chlapík je to mrazem ztuhlý, místo očí mívá uhlí. V ruce drží metličku, místo nosu mrkvičku. Nad hlavou mu po ránu lítá černý mrak, je to hejno havranů, kráká „Kráky krák!“ (Rok v obrázcích a říkankách)

11 LEDEN Nad sněhem letí šedý pták a zvolna krouží. Je to vrána.
Ivan Blatný Nad sněhem letí šedý pták a zvolna krouží. Je to vrána. „Ty jsi dnes nějak rozkrákaná,“ zlobí se na ni sněhulák. Už ráno vidíš v posteli, jak vločky měkce chumelí, a na obzoru bílé pláně, s cinkotem ujíždějí saně. (Jedna, dvě, tři, čtyři, pět)

12 LEDEN Padá, padá po pápěrce snížek na zem potichu,
František Procházka Padá, padá po pápěrce snížek na zem potichu, chalupy jsou zahaleny jako v bílém kožichu. Než přiletí sivý mráček, je i ze mne sněhuláček. (Veselý rok)

13 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Jaký zvyk se dodržuje na Nový rok? Co je to fanfrnoch? Jaký slavíme v lednu státní svátek? Co píšou tříkráloví koledníci nade dveře? Z jaké země pochází Vincenc ze Zaragozy? Dokonči pranostiku: Když se Vincenc sluní, …

14 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google