Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. X IdentifikátorVY_32_INOVACE_SADA X_ČJS, DUM 8 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Srpen Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem srpnem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Adam Adolf: Liturgický rok, Vyšehrad, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Jaro, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Léto, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Podzim, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN X Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Zima, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Kadlec Jaroslav a kolektiv: Bohemia sancta, Zvon,Praha 1990,2.vydání,ISBN X Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kleczek Josip: Naše souhvězdí, Albatros, Praha 1978, 2.vydání, Kolektiv: Malá československá encyklopedie – 5.díl, Academia, Praha 1987, 1.vydání, 02/ Kotulová Eva: Kalendář aneb kniha o věčnosti času, Nakladatelství Svoboda, Praha 1978, 1.vydání, Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Miller Ondřej, Tatíčková Irena: Rozum do kapsy, Albatros, Praha 2003, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Pfleiderer Rudolf: Atributy světců, Unicornis, Praha 1992 Piťha Petr: Čechy a jejich svatí, Comdes, Praha 1999, 2.vydání, ISBN Profantová Zuzana: Dúha vodu pije, Tatran, Bratislava 1986, 1.vydání, Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika,Arca JiMfa, Třebíč 1997,1.vydání, ISBN X Skružný Ludvík: Atributy, Městské muzeum v Čelákovicích, Čelákovice 1996, 1.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Toufar Pavel: Lidový rok na vsi a ve městě, leden – srpen, Akcent, Třebíč 2004, 1.vydání, ISBN Toufar Pavel: Lidový rok na vsi a ve městě, září – prosinec, Akcent, Třebíč 2004, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vondrušková Alena: České zvyky a obyčeje, Albatros, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 Obrazový materiál: Vřes [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Gogh [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rosa 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Vavřinec [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Meteor 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Meteor 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Meteor 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Nanebevzetí Panny Marie 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Nanebevzetí Panny Marie 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Bartoloměj [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jeřáb [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Kombajn [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

4 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část osmá S R P E N

5 Charakteristika měsíce
Srpen bývá ještě horký a ve třetině všech let je dokonce měsícem nejteplejším. Spolu se zářím je měsícem nejvydatnější rosy. Pokračují žně i školní prázdniny. Říká se, že v srpnu padají hvězdy. Ve skutečnosti jsou to jen meteory, zvané Perseidy. Dny se krátí, začíná foukat ze strnišť a pomalu končí léto. V lese můžeme najít houby a když zrovna nerostou, tak alespoň ostružiny. Začíná kvést vřes a první ptáci se už houfují k odletu.

6 Pranostiky o měsíci srpnu
I když v srpnu ze strnišťat občas fučí, horka nás přece ještě mučí. Hřímá-li v srpnu, lze čekat osmého dne opět bouřku. Vesele bude řinčet kosa, je-li v srpnu hodně rosa. Co srpen nedopeče, září nedovaří. Srpen k zimě hledí a rád vodu cedí.

7 10.8. Vavřinec Svatý Vavřinec žil ve 3. století a stal se mučedníkem.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován s rožněm a palmou. Pranostika Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče. Zvyky V těchto dnech lidé často hledí k noční obloze, aby spatřili létavice, nazývané „slzy svatého Vavřince“. Říkalo se, že světec prolévá ohnivé slzy. Podle dnešního počasí se předpovídalo, jaký bude podzim a úroda vína.

8 15.8. Nanebevzetí Panny Marie Svátek byl lidově nazýván Panny Marie kořenné.
Předmět a historie svátku Tento křesťanský svátek připomíná událost dne Mariina úmrtí. Jeho slavení je doloženo už v 5. století. Pranostika Svatá královna dává první výlupek. (lískový oříšek) Zvyky V kostelích se světili byliny, plody a semena, kterým se pak připisovala zvláštní moc. Odtud lidový název svátku - Panny Marie kořenné.

9 24.8. Bartoloměj Sv. apoštol Bartoloměj (pův. jménem Natanael) žil v 1. stol. a stal se mučedníkem.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován se staženou kůží a nožem. Pranostika Bartoloměj svatý odpoledne krátí. Zvyky Domy se zdobily jeřabinami, které pak získávaly neobyčejnou moc. (Jinde se tento zvyk držel už na Vavřince.) Podle dnešního počasí se předpovídalo, jaký bude podzim a úroda vína.(Stejně jako naVavřince.)

10 SRPEN Na polích už všechny klásky mají žluté hlavičky.
Jan Susa Na polích už všechny klásky mají žluté hlavičky. To jim slunce dalo z lásky trochu zlaté barvičky. Co to bručí? Co to vrní? Co to leze po poli? Kombajn, který sbírá zrní, celé pole oholí. Každý vykuleně kouká, jak je kombajn veliký. Ze zrníček bude mouka, z mouky budou rohlíky. (Rok v obrázcích a říkankách)

11 SRPNOVÁ Za chvíli ucítíš, jak z hor zavane vítr, chladný, jiný,
Ivan Blatný Je zlaté jako dukáty to žito, které právě kosí, a žlutě kroužkované vosy usedají ti na šaty. Osmahlí ženci na souvrati přihýbají si ze džbánku, jablka voní v altánku a léto se nám brzo ztratí. Za chvíli ucítíš, jak z hor zavane vítr, chladný, jiný, už letí vzduchem pavučiny, je srpen, padá meteor.

12 Co jsme si zapamatovali Co se ukrývá pod otázkami?
Je srpen nejteplejší měsíc? Dokonči pranostiku: Co srpen nedopeče,... Co to jsou slzy svatého Vavřince? Kdy se slaví svátek Panny Marie kořenné? Co znamená slovo výlupek? Jak získávaly jeřabiny svou zázračnou moc?

13 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google