Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. X Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA X_ČJS, DUM 4 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Květen Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem květnem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Adam Adolf: Liturgický rok, Vyšehrad, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Jaro, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Léto, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Podzim, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN X Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Zima, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Kadlec Jaroslav a kolektiv: Bohemia sancta, Zvon,Praha 1990,2.vydání,ISBN X Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kleczek Josip: Naše souhvězdí, Albatros, Praha 1978, 2.vydání, Kolektiv: Malá československá encyklopedie – 5.díl, Academia, Praha 1987, 1.vydání, 02/ Kotulová Eva: Kalendář aneb kniha o věčnosti času, Nakladatelství Svoboda, Praha 1978, 1.vydání, Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Miller Ondřej, Tatíčková Irena: Rozum do kapsy, Albatros, Praha 2003, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Pfleiderer Rudolf: Atributy světců, Unicornis, Praha 1992 Piťha Petr: Čechy a jejich svatí, Comdes, Praha 1999, 2.vydání, ISBN Profantová Zuzana: Dúha vodu pije, Tatran, Bratislava 1986, 1.vydání, Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika,Arca JiMfa, Třebíč 1997,1.vydání, ISBN X Skružný Ludvík: Atributy, Městské muzeum v Čelákovicích, Čelákovice 1996, 1.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Toufar Pavel: Lidový rok na vsi a ve městě, leden – srpen, Akcent, Třebíč 2004, 1.vydání, ISBN Toufar Pavel: Lidový rok na vsi a ve městě, září – prosinec, Akcent, Třebíč 2004, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vondrušková Alena: České zvyky a obyčeje, Albatros, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 Obrazový materiál: Květ jabloně 1[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Květ jabloně 2[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Květ jabloně 3[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Šeřík [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Hloh [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jírovec [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Filip a Jakub [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Svátek práce [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Florián 1[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Florián 2[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 2.svět.válka [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Matka 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Matka 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Matka 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Matka 4 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jan Nepomucký 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jan Nepomucký 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: K.H.Mácha [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

4 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část pátá K V Ě T E N

5 Charakteristika měsíce
Tento měsíc je jediným, který má v češtině dvě pojmenování – květen a máj. Mladší jméno květen užil poprvé Josef Jungmann v roce 1805. Přestože je máj měsícem lásky, traduje se, že „kdo se v máji ožení, přivodí si soužení“. Květen je prý nejkrásnějším měsícem v roce. Všude světlo a plno květů. Kvetou ovocné stromy, šeřík, hloh nebo jírovec maďal. Začíná hlavní vegetační období, charakterizované průměrnou denní teplotou 10°C a vyšší.

6 Pranostiky o měsíci květnu
Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, máj - vyženem kozy v háj. Studený máj, v stodole ráj. V máji aby ani hůl pastýřova neoschla. Květen vodu nosí, červen louky kosí. V máji se rok teple pousměje a květy vzplane.

7 1. 5. Filip a Jakub Svatí apoštolové Filip a Jakub Mladší žili v 1
1.5. Filip a Jakub Svatí apoštolové Filip a Jakub Mladší žili v 1. století a stali se mučedníky. Nejčastější způsob zobrazování Filip bývá zobrazován s křížem či kamenem a Jakub s valchářskou tyčí nebo kyjem. Pranostika Na Filipa a Jakuba koníček trávy naškubá. Zvyky Už v noci se stavěly máje – na návsích, u domů svobodných děvčat i jinde. Říká se, že každá dívka, která dnes není políbena pod rozkvetlým stromem, do roka „uschne“.

8 1.5. Svátek práce Předmět a historie svátku Pranostika Zvyky
Je to mezinárodní dělnický svátek. Poprvé se slavil v roce 1890 na paměť stávky amerických dělníků v Chicagu. Už v tomtéž roce se slavil i u nás - v Praze na Střeleckém ostrově (viz historická fotografie). I dnes si Svátek práce připomínáme a máme den volna. Pranostika Na prvního máje déšť, málo sena, žita jest. Zvyky Za vlády komunistů se organizovaly okázalé průvody s transparenty a alegorickými vozy. Účast na nich však byla povinná. Dnes v tento den pořádají různé organi-zace své vlastní akce: mítinky, pochody a jiné.

9 4. 5. Florián Svatý Florián žil na přelomu 3. a 4. stol
4.5. Florián Svatý Florián žil na přelomu 3. a 4. stol. Stal se vojákem a později mučedníkem. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován jako voják ulévající vodu z nádoby na hořící dům. Pranostika Déšť svatého Floriána je ohňová rána. Zvyky Florián u nás patřil k nejpopulárnějším světcům. Často se jeho sošky a obrázky umísťovaly do výklenků domů, aby obydlí ochraňoval před požárem. Na jeho svátek bylo zapovězeno rozdělávat oheň a nosit vodu.

10 8.5. státní svátek – Den vítězství
Připomínáme si konec 2. světové války v Evropě. V tento den v roce 1945 podepsalo Německo v Berlíně kapitulaci. Byla to největší a nejstraš-nější válka v dějinách lidstva.

11 2. květnová neděle – Svátek matek
Předmět a historie svátku Je to den, kdy vyjadřujeme svoji vděčnost maminkám za lásku a péči, kterou nám daly. Svátek vznikl v roce 1914 v USA a zásluhou Alice Masarykové se od roku 1923 připomíná i u nás. Slaví se 2. květnovou neděli, jež připadá na některý den v rozmezí 8. – 14. května. Zvyky Po nedobrých zkušenostech s Meziná-rodním dnem žen se Svátek matek slaví neokázale a většinou jen v rodinách. Vždyť maminky nejvíce potěší květina a náš zájem.

12 12. - 14. 5. Ledoví muži Svatý Pankrác žil na přelomu 3. a 4
Ledoví muži Svatý Pankrác žil na přelomu 3. a 4. století a stal se mučedníkem. Svatý biskup Servác žil ve 4. století a stal se mučedníkem (?). Svatý Bonifác z Tarsu žil na přelomu 3. a 4. století a stal se mučedníkem. Nejčastější způsob zobrazování Pankrác bývá zobrazován s korunou a mečem, Servác s drakem, klíčem a brýlemi, Bonifác ve vařící smůle. Pranostika Pankrác, Servác, Bonifác-studení bratři, přinesou chladna, jak se patří. Zvyky V období ledových mužů očekáváme ochlazení. Někdy se dokonce vracejí ranní mrazíky, které mohou spálit i květy ovocných stromů. Zemědělci a zahrádkáři proto nemají ledové muže rádi a raději začínají některé práce až po těchto svátcích.

13 16. 5. Jan Nepomucký Sv. Jan Nepomucký žil v Čechách ve 14. stol
16.5. Jan Nepomucký Sv. Jan Nepomucký žil v Čechách ve 14. stol. Stal se knězem a později mučedníkem. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován jako kněz s pěti hvězdami kolem hlavy. V ruce držívá krucifix (kříž s Ježíšem). Pranostika Svatý Jan z Nepomuku natahuje k létu ruku. Zvyky Tento ve světě nejznámější český světec platí za ochránce před povodněmi. Proto stojí často jeho sochy na mostech. Před Janovým svátkem se nedoporučovalo koupání v přírodě. Jinak by prý mohl člověk onemocnět.

14 KVĚTEN Kdo chce znát jak kytky voní, ten se musí předklonit.
Jan Susa Kdo chce znát jak kytky voní, ten se musí předklonit. Kdo se jaru nepokloní, bude z něho škarohlíd. Včelky bzučí kolem stromů, prohlédnou si každý květ, pak na chvilku letí domů, za chvilku se vrátí zpět. Proč to včelky dělají? Proč do květů koukají? Třešní bude plný stůl, medu bude plný úl. (Rok v obrázcích a říkankách)

15 MÁJ Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.
Karel Hynek Mácha Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; květoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. (Začátek nejslavnější české básně z roku 1836)

16 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Dokonči pranostiku: Studený máj,… Jaký zvyk se dodržuje na svátek Filipa a Jakuba? Kdy se slaví Svátek matek? Kde stávají sochy Jana Nepomuckého? Jak se jmenují ledoví muži? Kdo napsal nejslavnější českou báseň Máj?

17 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google