Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2"— Transkript prezentace:

1 Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. X Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA X_ČJS, DUM 9 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Listopad Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Obrazový materiál:
Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika, Arca JiMfa, Třebíč 1997, 1.vydání, ISBN X Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Obrazový materiál: Listy [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Park [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Olšanské hřbitovy v Praze [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Hubert [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Martin - znak Hrochova Týnce [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Sametová revoluce 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Sametová revoluce 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Cecílie [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Kateřina za znaku obce Šebrov-Kateřina [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Ondřej [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Havel Václav [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil a Antonín Pospíšil

3 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část jedenáctá L I S T O P A D

4 Charakteristika měsíce
Listopad bývá měsícem bláta a prvního sněhu. Vykazuje nejvyšší oblačnost a nejmenší počet jasných dnů. Je druhým nejmlhavějším měsícem a mě- sícem s největším množstvím vichřic. Odletěli už poslední stěhovaví ptáci. Na polích skončily všech-ny práce. Opadává poslední listí a příroda se ukládá ke spánku.

5 Pranostiky o měsíci listopadu
Na začátku listopadu teplo se zimou se hádá. Listopadová mlha zhasíná slunce. Listopad na strakaté kobyle jezdí. Když krtek v listopadu ryje, budou na Vánoce létat komáři. Jestliže sníh listopadový dlouho zůstane, více než hnůj polím prospěje.

6 2.11. Dušičky Pranostika Když na Dušičky Zvyky Tento den se vzpomíná
jasné počasí panuje, příchod zimy to znamuje. Zvyky Tento den se vzpomíná na zemřelé a navštěvují se hřbitovy.

7 3.11. Hubert Svatý Hubert byl biskupem na přelomu 7. a 8. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován jako lovec s jelenem, který má kříž mezi parohy. Pranostika Svatý Hubert lovce chrání, když zvěř k lovu v lese shání. Zvyky Protože je sv. Hubert patronem myslivců, bývala jeho památka slavena ve spojení s podzimními hony. Jezdci pořádají v tyto dny Hubertovy jízdy na připomínku parforsních honů.

8 Znak města Hrochův Týnec
Martin Svatý Martin byl vojákem a později biskupem ve 4. století. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován jako voják s žebrákem u nohou. Pranostika Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Zvyky Na sv. Martina končil služební rok obecních zaměstnanců a čeledi. Také se konaly posvícenské hody, kde se podávala „Martinská husa“. Znak města Hrochův Týnec

9 17.11. státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii
17. listopadu 1989 vypukla „sametová revoluce“, ve které došlo k pádu komunistického režimu v Československu. V čele revoluce stál Václav Havel.

10 22.11. Cecílie Svatá Cecílie byla mučednice ve 3. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazována s varhanami, či jiným hudebním nástrojem. Pranostika Svatá Cecílie sněhem pole kryje. Zvyky Protože sv.Cecílie je patronkou muzikantů, pořádali v tuto dobu hudebníci různé významné akce – výroční schůze, taneční zábavy a pod.

11 25.11. Kateřina Svatá Kateřina byla mučednice ve 4. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazována s korunou, mečem a rozlomeným kolem s ostrými hroty. Pranostika Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Zvyky Konaly se „Kateřinské zábavy“ Tato rozpustilá taneční zábava se podobala masopustní a byla poslední zábavou před nadcházející dobou adventu. Ze znaku obce Šebrov-Kateřina

12 30.11. Ondřej Svatý Ondřej byl apoštolem v 1. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován s křížem ve tvaru X, zvaným ondřejský. Pranostika Na svatého Ondřeje ještě se nám ohřeje, ale na svatého Mikuláše už je zima celá naše. Zvyky Protože sv.Ondřej je patronem dobré svatby, věštila děvčata, kdo se stane jejich manželem. Formy byly různé: odlévání olova, losování lístků se jmény chlapců atd.

13 LISTOPAD V listopadu listí padá hlíně na prokřehlá záda.
Jiří V. Svoboda V listopadu listí padá hlíně na prokřehlá záda. Země má to listí ráda. I ten potok má je rád. Může přece si s tím listím na lodičky hrát. (Síťka na motýly)

14 LISTOPAD Listopade, listopade, už ti mlha světlo krade,
Zdeněk Kriebel Listopade, listopade, už ti mlha světlo krade, poslední list plachtí k zemi. Mráz přijíždí se saněmi, já však chodím raději k škole vonnou alejí. Kolikrát se vyspím ještě, nežli slétnou teplé deště, zabubnují pro potěchu paličkami kapek v mechu, nežli vzbudím fialku na proutěnou píšťalku? (Koulej se, sluníčko, kutálej)

15 LISTOPAD Každý lístek nejdřív žloutne, zčervená a zvadne,
Jan Susa Už se zase barví stráně. Půjdeme se kouknout na ně. Kdo ty stráně obarvil? Holky, kluci, kdo to zjistí? To kouzelný podzim byl, vymaloval stromům listí. Každý lístek nejdřív žloutne, zčervená a zvadne, na větvi se větrem zhoupne, potom k zemi spadne. Proč to listí opadalo? To se stromům něco stalo? Kdepak! To jen listopad řekl stromům: „Jděte spát!“ A až bude jaro zase, budou stromy v nové kráse. (Rok v obrázcích a říkankách)

16 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Dokonči pranostiku: Listopadová mlha zhasíná … Jaký zvyk se dodržuje na Dušičky? Čím byl svatý Martin? Kdo stál v čele „sametové revoluce“? Jak se říkalo tanečním zábavám, které se pořádaly na svatou Kateřinu? S jakým předmětem bývá zobrazován svatý Ondřej?

17 K o n e c


Stáhnout ppt "Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google