Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/11 Název DUM Izolace potrubí Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti izolace potrubí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Tepelná vodivost, technické údaje izolací, teplotní odolnost, materiály izolací Datum

3 Izolace potrubí Náplň výuky: Tepelná vodivost tepelných izolací
Technické údaje tepelných izolací Izolace pro solární systémy Teplotní odolnost Zásady vedení izolace

4 Tepelná vodivost tepelných izolací
Nejdůležitější vlastností je schopnost tepelně izolovat trubku od okolního prostředí. Je to technický údaj vedený pod názvem tepelná vodivost. Uvádí se v jednotce watt/metr.kelvin a uvádí se při jaké teplotě tato hodnota platí. Tepelné izolace běžné kvality mají tepelnou vodivost při 40 °C asi 0,04 W/mK. Tepelná vodivost se označuje Uo a je rozdílná pro různé průměry izolovaného potrubí a pro různé teploty protékající vody potrubím. Tabulka uvádí maximální hodnoty tepelné vodivosti při teplotě 40 °C.

5 Technické údaje tepelných izolací
Nejdůležitější technické údaje tepelných izolací pro vnitřní rozvody jsou: vnitřní průměr (= vnější průměr trubky) je od 10 do 200 mm tloušťka stěny izolace je od 6 do 35 mm odolnost proti mechanickému poškození tepelná roztažnost tvarová stálost odolnost proti teplotě

6 Izolace pro solární systémy
Tepelná izolace pro potrubí dopravující ohřátou vodu ze solárních panelů se vyrobí ze syntetického kaučuku (EPDM) bez přídavků PVC a bez freonu. Proto je měkká a ohebná, snáší dlouhodobě teploty až do 175 °C. Tato izolace je vysoce odolná vůči UV záření i povětrnostním vlivům a ozónu. Trubky se zvýšenou ochranou povrchu proti mechanickému poškození slouží k pro kolektorů na střeše. Obr. 1: Tepelná izolace pro potrubí solárního okruhu vlevo pro trubku DN 10, tloušťka izolace 13 mm vpravo pro trubku DN 22, tloušťka izolace 26 mm, se speciální povrchovou ochranou proti mechanickému poškození

7 Teplotní odolnost Nejpoužívanějším materiálem pro tepelné izolace trubek je pěněný polyetylen. Může posloužit na tepelnou izolaci rozvodů vytápění i sanitárních zařízení všech vnitřních instalací. Teplotní rozsah použití je až do 105 °C Dalším často používaným izolačním materiálem je syntetický kaučuk s uzavřenou buněčnou strukturou. Jeho velmi dobré vlastnosti ho předurčují také k použití u solárních rozvodů, zejména pro UV stabilizaci (ochrana proti slunečnímu záření). Teplotní odolnost do 160 °C. Tepelněizolační trubice ze skelné vaty omezují ztráty tepla u rozvodů trubek s horkou vodou nebo párou a používají se až do teplot 350 °C. Speciální tepelné izolace pro potrubí se vyrábějí z hlinito-křemičitých vláken, které mají odolnost až do 1260 °C. Kamenná vlna se používá tam, kde nebude teplota přesahovat 750 °C.

8 Zásady vedení izolace Izolace vodovodního potrubí by měla být souvislá, bez tepelných mostů; tloušťka izolace v daném úseku se nemění. Po celé délce vedení izolovaného potrubí je třeba dodržet zásady vedení dané normami: vzájemné vzdálenosti jednotlivých potrubí od sebe a také vzdálenosti od stavebních konstrukcí apod. Potrubí, které je vedeno vedle jiného tepelného rozvodu, musí mít předepsanou tloušťku izolace po celé délce, a to nejméně 13 mm. U složitějších rozvodů se doporučuje, aby tloušťku izolace posoudil projektant. Instalatér musí dodržet směr vedení izolace, předepsaný materiál izolace i tloušťku podle projektu.

9 Obr. 2: Izolační pouzdro Potrubní izolační pouzdra se vyřezávají z bloků. Většina těchto pouzder je z výroby opatřena povrchovou úpravou z hliníkové fólie vyztužené mřížkou ze skelných vláken. Tato pouzdra jsou určena pro nejvyšší provozní teplotu 620 °C. Tloušťka izolačního pouzdra musí být volena tak, aby teplota na straně hliníkové fólie nepřesáhla 100 °C. Třída reakce na oheň: A1 (izolační pouzdro bez polepu); A2, (izolační pouzdro s hliníkovým polepem).

10 Obr. 3: Doplňky izolačních trubek
vlevo lepidlo, uprostřed plastová páska, vpravo sponka

11 Kontrolní otázky: Z jakých materiálů se vyrábí izolace potrubí?
Jakým teplotám odolávají izolace potrubí? Jak jsou zásady vedení izolace? Co je izolační pouzdro?

12 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z:

13 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér, Praha, Sobotáles 2003, ISBN:

14 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google