Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Libor Sovadina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Libor Sovadina"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Dřevo jako materiál Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Dřevo Dřevo je jedním ze základních stavebních materiálů.
Jedná se také o jeden z nejstarších využívaných materiálů člověkem. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál, který lidé široce využívají. Dřevo se skládá z : celulózy (40–50 %) ligninu (20–30 %) hemicelulózy (20–30 %) doprovodných složek (terpeny, tuky, vosky, třísloviny, steroly, pryskyřice. vody v různém množství (podle ročního období, stupně vyschnutí dřeva atd.)

4 Základní druhy dřeva Dřevo můžeme rozdělit do dvou základních skupin
dřevo jehličnatých dřevin – smrk, jedle, borovice, modřín, douglaska, jalovec, tis dřevo listnatých dřevin s kruhovitě pórovitou stavbou – dub, jasan, akát, jilm, morušovník, kaštanovník s polokruhovitě pórovitou stavbou – ořešák, třešeň, švestka s roztroušeně pórovitou stavbou dřeva – buk, platan, habr, olše, lípa, javor, bříza, topol, vrba, hrušeň

5 Těžba dřeva Těžba dřeva je v podstatě „sklizeň“, při které nedochází ke zničení lesa. Těžba dříví je při řádném hospodaření prostředkem obnovy lesa a podřizuje se způsobu a průběhu obnovy následného porostu.

6 Při těžbě dřeva je možné rozlišit tyto operace:
Postup při těžbě dřeva Při těžbě dřeva je možné rozlišit tyto operace: kácení – vlastní porážení dřevin určených k těžbě odvětvování – odstraňování větví a výroba tzv. surových kmenů odkorňování – odstraňování kůry (pokud se vůbec provádí) zkracování – příčné přeřezávání surových kmenů na jednotlivé sortimenty surového dříví

7 Lesní dělník při těžbě dřeva pomocí ruční motorové pily
Lesní kolový traktor (LKT, lidově zvaný „Lakatoš“) na skládce vytěženého dřeva

8 Řezy kmenem stromu

9 Struktura, složení a letokruhy dřeva

10 Základní druhy dřeva, vlastnosti a využití
výroba nástrojů nábytek stavební materiál výroba dopravních prostředků (lodě) palivo výroba řeziva výroba papíru a celulózy. další chemické suroviny, získávané ze dřeva (pryskyřice, přírodní kaučuk apod.) Stavby na bázi dřeva Hrázděné zdivo Hrázděná stavba Roubená stavba Lepená dřevěná konstrukce

11 Palivové dříví Dřevo se po vytěžení dělí do několika základních skupin. Jednou z těchto skupin je i palivové dřevo. Za palivové dřevo je obvykle považováno dřevo, které má až do 70% hniloby nebo je různými způsoby znehodnoceno (pokřivení, odřezky apod.) a je nevhodné k dalšímu zpracování. Dřevo jako palivo je v současnosti jedním z nejvíce využívaných druhů paliva v domácnostech rodinných domů.

12 Strojová těžba dřeva Vyvážecí traktor zajišťuje dopravu krátkých kusů dřeva (2 – 6 m) z porostu na odvozní místo. Hlavním pracovním nástrojem je hydraulický jeřáb s drapákem, který v porostu nakládá nařezané klády na ložnou plochu. Vyvážecí traktory mívají nejčastěji 8 kol umístěných na zlamovacím podvozku. Jedná se o specializovaný stroj, který není možné rozpojit. Pro snížení zhutnění půdy jsou používány široké nízkotlaké pneumatiky. Zdvojené ovládací prvky v kabině umožňují bezpečnou jízdu vpřed i vzad.

13 Řezivo Řezivo je stavební dřevěný materiál získaný podélným rozřezáním vhodných surového dříví na pilách. Řezivo se nejčastěji vyrábí ve specializovaných provozech - pilách. K podélnému rozřezání kulatiny se používají rámové, pásové nebo kotoučové pily. Po rozřezání se řezivo obvykle suší. Pro přirozené sušení se skladuje srovnané do hrání kde se ponechává různou dobu podle ročního období a počasí několik měsíců až rok.

14 Otázky k opakování Jaké je základní rozdělení dřevin ?
Vyjmenuj alespoň tři listnaté stromy. Vyjmenuj alespoň tři jehličnaté stromy V čem spočívá odkorňováni při těžbě dřeva ? Jaké druhy letokruhů u stromů rozlišujeme ? Jak se dá podle letokruhů určit stáří stromu ? K čemu se dá využít dřevo ? Jak se nazývá provoz, kde vzniká řezivo ?

15 Správné odpovědi Dřeviny listnaté a jehličnaté.
Buk, dub, olše, habr, švestka Smrk, jedle, borovice, tis Zbavení stromů kůry Letní a zimní Za jeden rok přibude letní (tmavší) a zimní (světlejší) letokruh. Stačí je spočítat. Výroba nástrojů, nábytku, papíru a stavební účely Pila

16 Použité zdroje: www.wikipedie.org www.pixabay.com
Skovarbejder.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Bundesarchiv Bild , Marienberg, Räumen von Holz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: HSM Forwarder 5384.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Libor Sovadina"

Podobné prezentace


Reklamy Google