Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:"— Transkript prezentace:

1 VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Sídla jsou základními centry lidské aktivity (hospodářské, bydlení atd.). Sídlem rozumíme seskupení sídelních jednotek (domů ) včetně hospodářských objektů a dopravních zařízení na určitém vymezeném území. Rozlišujeme: město, vesnici, osadu, samotu Sídla VÍCE

2 Charakter venkovských sídel byl změněn vzestupem populace v 19 a 20
Charakter venkovských sídel byl změněn vzestupem populace v 19 a 20. století. Dříve: zemědělství, řemesla, tradiční stavební materiál, zvyky aj. Dnes: modernizace (zánik řemesel a tradičního zemědělství apod.) a urbanizace (odliv obyvatel z vesnic). Funkce venkovských sídel: obytná, rekreační, ochranářské aj.

3 Základní typy venkovských sídel:
A) rozptýlená (samotové osídlení) - převažuje v Americe, Austrálii. B) skupinová (skupinové osídlení) - převaha v Evropě, Africe, Asii. C) podle formy půdorysů - sídla silničního (potočního) a návesního typu. D) podle polohy – údolní, hřbetní E) dle trvání obydlení – dočasná (kočovníci – stany, iglú aj.) stálé (stavby)

4 Přednosti a nedostatky života na venkově
Na vesnici bych nikdy bydlet nechtěl, prohlašují někteří lidé a naopak lidé z vesnic nechápou jak někdo může bydlet ve městě. Tam či tam přináší život vedle výhod i některé nevýhody: - bydlení - práce - sociální vybavení - technické vybavení - vztah k přírodě a lidem - životní prostředí Fotbalové hřiště patří neodmyslitelně k životu vesnice Důležitá výstavba komunikace a autobusové zastávky pro spojení s okolím.

5 Samostatné úkoly Které horské, údolní, skupinové a rozptýlené obce v regionu znáte? Použijte při hodnocení turistických map. Určete polohu vaší obce: vzhledem k reliéfu, vzhledem k nejbližšímu většímu městu. Co považujete za přednosti a nedostatky bydlení ve vaší obci (co podle vás v obci chybí)? Myslíte si, že bydlení v některé sousední obci je lepší? Proč? Popište a charakterizujte vesnici, kterou dobře znáte.


Stáhnout ppt "VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:"

Podobné prezentace


Reklamy Google