Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: VY_32_INOVACE_24_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Adam Václav Michna z Otradovic Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. a 8.

2 Metodický list - anotace
Výukový materiál obsahuje: Základní informace o životě a díle českého spisovatele a hudebního skladatele Adama Václava Michny z Otradovic. Kontrolní otázky s odpověďmi.

3 Adam Václav Michna z Otradovic
* asi Jindřichův Hradec † Jindřichův Hradec Místo narození a úmrtí Adama Michny.

4 Adam Michna z Otradovic
* asi Jindřichův Hradec † Jindřichův Hradec Český raně barokní básník, hudební skladatel, varhaník. Pocházel z aristokratické rodiny a jeho šlechtický titul byl rytíř. Vystudoval na jezuitské koleji v Jindřichově Hradci. Velké nejasnosti panují v náboženské orientaci, jeho otec byl katolíkem. 2x se oženil (Zuzana Cimmermannová, Terezie Kateřina Eppinaurová). Nemáme žádné zprávy o jeho potomcích. Byl váženým občanem a majitelem domu ve městě. Provozoval obchod s vínem. Výrazně přispěl k aktivitám místního hudebního života.

5 Muzeum Jindřichohradecka
Fotoarchiv autorky prezentace – obrázek č. 1 Obrázek č. 1 Bývalé jezuitské gymnázium, které Michna vystudoval.

6 Michnovy domy v J. Hradci
Vlastní fotoarchiv autorky prezentace – obrázek č. 2 a 3. Obrázek č. 3 Obrázek č. 2 Dům v Panské ulici Dům na náměstí Míru

7 Pamětní deska A. Michny Vlastní fotoarchiv autorky prezentace – obrázek č. 4. Obrázek č. 4 Byla odhalena na nám. Míru v Jindřichově Hradci.

8 Adam Michna - dílo Michnova tvorba je zaměřena na duchovní hudbu.
Komponoval vokální a vokálně instrumentální hudbu s vlastními básnickými texty. Nejznámější jsou 3 cykly: Česká mariánská muzika (1647) Loutna česká (1653) Svatoroční muzika (1661)

9 Adam Michna - dílo Mnoho Michnových děl bylo později tisknuto jezuity v jejich pražském nakladatelství. Michna byl velmi plodným skladatelem, ale ne všechny jeho skladby se zachovaly do dnešní doby. Známe 230 jeho kompozic soustředěných do 5 sbírek (tří českých a dvou latinských). Svá díla podepisoval jako Adamus Wenceslaus Michna. Michna se stal inspirací mnoha generací skladatelů pro rozvoj české národní hudby.

10 Adam Michna - básník Poezie je založena na zvukomalbě řeči, na rýmech, metaforickém vyjádření textu. Jeho oblíbenými tématy jsou vnitřní souboj Boha a ďábla v člověku, malebné obrazy přírody a oslavné duchovní písně. Znaky díla: noblesa vyjadřování, filozofický nadhled, jemný humor, kritický, ale tolerantní pohled na společnost.

11 Chtíc, aby spal Tato česká barokní koleda patří k nejznámějším a
nejoblíbenějším koledám a je uveřejněna v kancionále Česká mariánská muzika. Jako jedna z mála českých koled byla přeložena do němčiny a vyšla roku 1701 v kancionále Hymnodia catholica pod názvem Als Jungfrau zart ihr Kindelein. Píseň má 6 slok a strofické schéma 12a 12a 12b 12b (vnitřní rým ve 3. a 4. verši).

12 Chtíc, aby spal (Vánoční noc)
Chtíc, aby spal, tak zpívala synáčkovi matka, jež ponocovala, miláčkovi: Nynej, rozkošné děťátko, synu boží, Nynej, nynej nemluvňátko, světa zboží.

13 Česká mariánská muzika
Obálka sbírky „Česká maryánská muzyka“.

14 Adam Michna - zajímavosti
Znělkou jihočeského festivalu Concertino Praga se stala Michnova skladba Nebeští kavalérové (Andělské přátelství). Každoročně se v létě konají v Jindřichově Hradci Michnovy slavnosti.

15 Otázky Kde se Michna narodil?
Jak se jmenují 3 nejznámější Michnovy sbírky? Uveď název vánoční koledy, která zlidověla a dodnes se nejčastěji hraje? S čím Michna obchodoval? Jakým jazykem Michna psal?

16 Odpovědi Michna se narodil i zemřel v Jindřichově Hradci.
Česká mariánská muzika, Loutna česká a Svatoroční muzika. Chtíc, aby spal. S vínem. Byl majitelem výnosného šenku. Česky a latinsky.

17 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Adam Václav Michna z Otradovic [online]. c2013 [citováno 3. 01. 2014]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Chtíc, aby spal [online]. c2013 [citováno 3. 01. 2014]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jindřichův Hradec [online]. c2013 [citováno 3. 01. 2014]. Dostupný z WWW: Vlastní fotoarchiv autorky prezentace (obrázek č ).

18 Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 159 s. ISBN ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN TICHÁ, Zdeňka. Adam Václa Michna z Otradovic. 1. vyd. Praha: nakladatelství Melantrich, 1976.


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google