Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: VY_32_INOVACE_24_13 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Jean de La Fontaine. Bajka. Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje tyto základní informace: bajka bajkář Jean de La Fontaine kontrolní otázky + odpovědi.

3 krátký veršovaný nebo prozaický alegorický
Bajka: krátký veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny nebo věci a jednají jako lidé. Alegorie = jinotajný příběh, z kterého plyne nějaké mravní ponaučení. Za zakladatele bajky je považován Ezop. Na jeho tvorbu navázali pozdější bajkáři: Ivan Andrejevič Krylov a Jean de La Fontaine.

4 Jean de La Fontaine Francouzský bajkář a básník.

5 Jean de La Fontaine

6 Jean de La Fontaine- život
* Château-Thierry † Paříž Pocházel z měšťanské rodiny. Jeho otec byl lesmistrem. Po 1. studiích vstoupil do oratoriánského řádu, ale pro nevhodnou povahu k mnišskému životu z něj později vystoupil. V klášteře mnoho četl a seznámil se s díly významných spisovatelů (např. Platóna). V r. 1647jej jeho otec oženil s Marií Héricart, se kterou se po několika letech rozvedl. Svou ženu a syna opustil.

7 Jean de La Fontaine- život
V Paříži se snažil uchytit jako spisovatel, což se mu nakonec povedlo. Vstupuje do služeb Nicolase Fouqueta, generálního prokurátora francouzského parlamentu, od kterého získal roku 1657 penzi. Velmi rád četl a scházel se s přáteli. Ač nebyl šlechtického rodu, sám si přisvojil titul a působil jako dvořan na šlechtických dvorech. Kritizoval absolutistickou vládu Ludvíka XIV. Přes odpor krále se stal členem Francouzské akademie.

8 Jean de La Fontaine - dílo
Jeho Povídky (3 svazky) vznikaly na přání vévodkyně de Bouilon, která La Fontaina podporovala. Vrcholným La Fontainovým dílem jsou Bajky, které jsou komponovány spíše jako malá dramata, obsahují 237 bajek. Námětově se inspiroval u Ezopových bajek. V bajkách pomocí zvířecí alegorie satiricky zobrazil francouzskou společnost 17. stol. Bajky jsou psány veršem.

9 Jean de La Fontaine - bajky
Cvrček a mravenec Vlk a jehně Lev a myš Zajíc a žáby Jelen Opičák a mourek Rybář a kapřík Myší sněm Mlékařka a džbán mléka Myš městská a myška polní Lišák a hrozny aj.

10 J. de La Fontaine – význam bajek
Ve veršovaných příbězích vystupují lidé, zvířata, věci a rostliny. Každá bajka obsahuje na konci mravní ponaučení. La F. svými bajkami chtěl působit na vládnoucí vrstvy, kritizoval francouzskou společnost. Nemohl kritizovat chyby, zlo tehdejší doby přímo, proto volil formu alegorických příběhů s utajeným smyslem. Lid La F. bajkám rozuměl, pochopil jejich hlavní smysl a velmi si je oblíbil.

11 Otázky Co to je bajka? Vysvětli pojem alegorie.
Jaké byl Jean de La Fontaine národnosti? Prosadil se jako spisovatel? Jmenuj některá zvířata, která bajkách vystupují. Co La F. v bajkách kritizuje?

12 Odpovědi Bajka je krátký veršovaný nebo prozaický
alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny. Alegorie = jinotaj, příběh, kde zvířata, rostliny jednají a chovají se jako lidé. La Fontaine byl Francouz. F. se prosadil jako spisovatel, především bajek. V bajkách vystupuje vlk, jelen, lev, zajíc, myš, žáby, kapřík, kozy, cvrček, mravenec aj. La Fontaine kritizoval absolutistickou vládu Ludvíka XIV.

13 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bajka [online]. c2013 [citováno 14. 10. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jean de La Fontaine [online]. c2013 [citováno 24. 10. 2013]. Dostupný z WWW: <

14 Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 207 s. ISBN ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google